Ești agricultor și vrei să știi mai multe despre înființarea și gestionarea unei afaceri agricole?
Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) în parteneriat cu Business Development Capital (BDC) au creat primul e-curs dedicat micilor fermieri: „Ghidul agricultorului pentru lansarea și dezvoltarea gospodăriilor țărănești în Republica Moldova.”
Acest Ghid îmbrățișează formatul unui e-curs interactiv și conține informații utile și practice despre aspectele-cheie legate de activitatea gospodăriilor țărănești: începând de la pașii de înregistrare, până la strategii de dezvoltare, poziționare pe piață și evidență contabilă, aplicabile pentru gospodăriile țărănești.
Noul curs digital a fost elaborat la inițiativa UCIP IFAD Moldova de către Business Development Capital SRL, în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (PRR), cu susținerea financiară a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), Programului de adaptare pentru micii producători (ASAP) și a Guvernului Republicii Moldova: „La moment, nu există suport informațional consolidat privind înființarea și administrarea unei gospodării țărănești. Obiectivul ghidului este de a facilita accesul la informații pentru micii agricultori, inclusiv tinerii și femeile fermieri, prin furnizarea unui instrument digital gratuit, cu un conținut practic și explicit. Este o modalitate alternativă de formare antreprenorială pentru micii fermieri, flexibilă, bazată pe propriului ritm de învățare”, a declarat Elena Burlacu, director interimar UCIP IFAD.
Dna Burlacu a mai adăugat că: „Facilitând accesul la resurse financiare și informație, UCIP IFAD își dorește să contribuie la consolidarea unei comunități de antreprenori agricoli puternici, competenți și determinați pentru susținerea economiei și creșterea bunăstării în regiunile rurale ale țării”.
În Republica Moldova exploatațiile agricole mici reprezintă 95% din totalul exploatațiilor agricole și asigură 71% din totalul producției agricole din țară. Din cauza lipsei unei educații antreprenoriale și competențelor în domeniul agricol, o mare parte din aceste terenuri sunt transmise cu drept de arendă producătorilor agricoli mari, iar cei ce păstrează terenurile, se angajează în activități agricole de subzistență. Astfel, exploatațiile agricole mici reprezintă, pentru mici fermieri, un segment insuficient valorificat și urmează a fi dezvoltat și fortificat. Acesta este un imperativ pentru asigurarea securității alimentare atât a gospodăriilor cât și la nivel de țară.
Astfel, această inițiativă are scopul de a oferi agricultorilor și celor ce intenționează să lanseze o afacere agricolă un instrument de educație antreprenorială accesibil și însoțit de exemple practice. Totodată, materialul oferă informații utile despre Modelul de Business Canvas – organizarea unei idei de afaceri, identificarea partenerilor cheie, elaborarea propunerii de valoare, canalele de comunicare, structura de costuri și modalitățile de obținere a unui profit – pentru a asigura o mai bună modelare financiară și planificare strategică a afacerii.
Beneficiază de oportunitatea de a te informa de la profesioniști, accesează Ghidul aici!
#Dezvoltaoafacerelatineacasa #ucipifadmoldova #susținproducătoriilocali #Investesteinviitorultau