Vizită de studiu a apicultorilor moldoveni în Ucraina, organizată de UCIP-IFAD

În perioada 1-3 iulie curent, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD a organizat o vizită de studiu pentru membrii grupurilor de apicultori și experți (beneficiari de asistență tehnică în cadrul programelor IFAD) din Republica Moldova în or. Mucacevo, regiunea Zacarpatie, Ucraina. Scopul vizitei de studiu a fost de a familiariza apicultorii cu tehnologiile de producere și marketing a mierii, derivatelor din miere și reginelor de productivitate înaltă.

În cadrul vizitei au fost abordate cîteva aspecte importante: studierea experienței de producere și vînzare a reginelor de albine; studierea experienței apicultorilor din or.Mucacevo privind tehnologiile de întreținere a albinelor și modalitățile de prevenire a bolilor și dăunătorilor; stabilirea unei colaborări în vederea procurării ulterioare a mătcilor. Totodată, participanții au vizitat cîteva din stupinele din regiune, proprietarii cărora sunt specializați atît în producerea reginelor, cît și a mierii de calitate superioară, unde au avut posibilitatea de a cunoaște atît particularitățile teoretice, cît și cele practice specifice activității apicole, riscurile și posibilitățile de sporire a eficienței.

Atît apicultorii, cît și experții participanți au apreciat vizita de studiu drept foarte informativă, obținînd un șir de cunoștințe utile și idei de marketing ce ar asigura dezvoltarea și eficientizarea procesului de producere și comercializare a produselor apicole.

Vizita a avut loc în cadrul componentei privind dezvoltarea lanțului valoric a Proiectului de Servicii Financiare Rurale și Dezvoltare a Businessului Agricol (IFAD V), în cadrul căreia, începînd cu primăvara anului 2014 a început colaborarea cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova pentru identificarea și crearea grupurilor de producători de miere , în scopul promovării producerii mierii și a produselor derivate, fiind caracterizate de o cerere înaltă pe piețele internaționale, dar și cu restricții privind calitatea acestora. Astfel, au fost create 4 grupuri de producători de miere în regiunile: Călărași, Hîncești, și Șoldănești care beneficiază de asistență tehnică oferită de un grup de experți cu experiență relevantă în domeniul apicol.

__________________________________________________________________________________________