Primele familii de albine Ana Arnăut a ajuns să le îngrijească la vârsta de doar 13 ani, atunci când tatăl său i-a făcut cadou 10 stupi. A trecut deja 2 decenii, iar tânăra a ajuns să fie o apicultoare demnă de urmat, având în gestiune peste 150 de stupi de albine și planuri ambițioase pentru viitor.
„De mică am fost implicată în apicultură. La început, a fost mai mult un hobby, nu pot să spun că era un business. Acum, albinele au ajuns a fi semeni unor membri ai familiei noastre, pe care le îngrijim cu multă atenție și ne străduim să creăm toate condițiile necesare pentru acestea. Știți, apicultura este ceva absolut special, care te face să-ți dorești să te implici tot mai mult și mai mult. Nu a fost nicio secundă să regret că am ales acest domeniu și nu l-aș putea abandona pentru nimic în lume, că doar nu poți abandona o parte din familia ta vreodată”, povestește Ana Arnăut.
Aceasta se mândrește cu faptul că a reușit să continue activitatea de apicultori, iar acum își ajută și tatăl când este nevoie şi viceversa.
„Tatăl a primit de la bunel primii stupi atunci când s-a căsătorit, iar eu la 13 ani. De la el am învățat cum să îngrijesc albinele, cum să le protejez de boli sau dăunători. Acum, dincolo de aceste amintiri avem și o afacere frumoasă. Îi zic afacere, deoarece albinele au ajuns să ne asigure și o sursă de venit bună. Pentru noi e suficient și, sincer vorbind, tot ele sunt motivul din care nu m-am gândit niciodată să plec peste hotare”.
Pe lângă faptul că reușește să îngrijească de prisacă, Ana mai este și mamă a doi copii. Mai mult, aceasta a reușit să-l convingă și pe soțul ei să se implice în apicultură.
„Primul an i-a fost mai greu, a fost o perioadă de adaptare pentru soț, cu albinele trebuie să te obișnuiești…și ele cu tine. Copilul mai mare merge cu noi în prisacă uneori, îi place ceea ce vede, al doilea este încă micuț. Ar fi minunat dacă copiii vor dori să-și lege viața de apicultură, dar fiecare are dreptul să facă ceea ce-i place”.
Rezultatele obtinute se datorează investițiilor făcute. Astfel, Ana a reușit să identifice surse de finanțare nerambursabile, care s-au dovedit a fi foarte oportune pentru extinderea și dezvoltarea afacerii.
„În 2019 fost organizat un seminar la primărie de către reprezentanții UCIP IFAD. Acolo am aflat despre faptul că femeile implicate în afaceri pot obține finanțare, iar apoi că sunt eligibile și afacerile în apicultură. Acest lucru m-a bucurat foarte mult. Am completat rapid dosarul și am depus pentru obținerea grantului. Datorită acestui suport, am procurat 50 de stupi, dar au ajuns bani și pentru o centrifugă și utilaje. Majoritatea stupilor din prisacăpe care i-am avut în prisacă erau în stare deplorabilă, de aces i-am înlocuit cu stupi verticali, tratați cu parafină. Aceștia sunt naturali, din lemn, ceea ce este foarte important, deoarece tindem spre o producere mai sănătoasă a mierii”.
Mierea produsă de Ana este comercializată intermediarilor, însă aceasta ajunge a fi vândută și moldovenilor de peste hotare.
„Cea mai bună publicitate sunt clienții mulțumiți. Avem chiar și comenzi făcute de ai noștri, care acum muncesc peste hotare. Ne scriu și ne spun să nu uităm de ei, iar asta ne bucură foarte mult. Când faci ceea ce-ți place, iar rezultatul muncii este apreciat și susținut de cei din jur, nu există un motor mai bun pentru o afacere. Anul acesta, chiar dacă a fost foarte dificil, nu ne face să pierdem optimismul, cum am mai spus, nu putem abandona o parte din noi, iar împreună vom trece peste. Nu există provocări cărora să nu le faci față dacă iubești ceea ce faci”, a conchis Ana Arnăut.