Bruiană Eugeniu – agricultura din tată-n fiu, pusă pe picior de afacere în satul Frumoasa, raionul Călărași

     Buruiană Eugeniueste absolvent al Universității de Stat  din Moldova, Facultatea  ”Drept și Activitate Vamală”. A renunțat la cariera de jurist în favoarea agriculturii. Dezamăgit de perspectiva angajării în cîmpul muncii conform calificării obținute la Universitate, tînărul a decis să revină în satul natal și să combine cunoștințele cu munca fizică. După trei ani de muncă asiduă și încercări, a ajuns sa fie un antreprenor binecunoscut atît în satul natal, cît și în satele din vecinătate.

    La cei 29 de ani ai săi, Eugeniu Buruiană administrează o afacere de succes în domeniul creșterii culturilor agricole cerealiere și prestarea serviciilor agricole mecanizate în satul Frumoasa și în satele din apropiere. În prezent, după ce a reușit să-și lanseze propria afacere, poate fi numit „lider” în tot sensul cuvîntului, pentru că i-a întrecut pe cei patru concurenți cu experiență din localitate, cu excepția tatălui său, cunoscut om al pămîntului de prin părțile locului.

Eugeniu activează în agricultură din anul 2008, o dată cu obținerea permisului de mecaniztor. După obținerea permisului de mecanizator a făcut cunoștință cu exploatarea și reparația tehnicii agricole. Chiar dacă muncește din zori pînă în noapte el spune că a îndrăgit această activitate și nu îi pare rău pentru alegerea făcută.

    La moment gosodăria țărănească a tînărului antreprenor are în gestiune circa 24 hectare de teren agricol, dintre care 20 hectare sunt arendate de la persoane fizice din sat, iar 4 hectare sunt proprietate privată a gospodăriei. De asemenea, gospodăria prestează persoanelor fizice și juridice din satul Frumoasa și satele din apropiere servicii agricole mecanizate ca: aratul, cultivatul, cositul și balotatul.

    Pentru a-și aprofunda cunoștințele din cadrul domeniului de activitate, a urmat cursurile de „Inițiere și dezvoltarea afacerilor în agricultură”, organizate de UCIP-IFAD, care l-au motivat să-și îmbunătățească abilitățile manageriale.

   Pentru dezvoltarea afacerii, gospodăria a contractat un credit investițional din cadrul resurselor creditare „IFAD V, finanțarea Tinerilor Antreprenori” în valoare de 300000 de lei, dintre care  40% constituiau porțiune de grant. Resursele financiare au fost utilizate  pentru procurarea unui tractor de model MTZ 82.1 și a unui cultivator CPS – 4. După efectuarea investiției a depus o cerere de subvenționare a utilajului și  tehnicii agricole. După două luni, pe contul gospodăriei a fost transferată suma solicitată de beneficiar, conform regulamentului din anul 2013 la măsura dată. Subvenția primită a fost utilizată pentru procurarea utilajului agricol suplimentar. Beneficiile aduse localității ca urmare a dezvoltării afacerii constituie prestarea unui spectru larg de servicii agricole mecanizate atît consătenilor, cît și solicitanților din satele vecine.

     Pentru tînărul antreprenor este foarte important ca oamenii să fie mulțumiți de calitatea serviciilor, considerînd acest moment drept unul care acționează în beneficiul său. Tocmai de aceea, găsește limbaj comun cu toții, de la tineri pînă la cei vîrstnici.

     „Mă strădui să fac ceva nu doar pentru mine, ci și pentru dezvoltarea satului”, afirmă Buruiană Eugeniu, deoarece își iubește pămîntul natal, iar rezultatele obținute îi dau curaj și îi creează un stimul pentru a munci mai mult.

Cheia succesului, consideră Eugeniu este munca și depunerea eforturilor pentru realizarea obiectivelor prestabilite, care pot asigura un viitor decent.

    Buruiană Eugeniu intenționează, în viitorul apropiat, să înființeze plantații multianuale de mere, viță de vie, dar și să creeze un parc agricol de mașini, unde vor fi păstrate utilajele și tehnica agricolă.

Tînărul antreprenor, este de părerea că oferirea creditelor cu porțiune de grant sunt binevenite și constituie un imbold pentru tinerii antreprenori care doresc să inițieze sau să dezvolte o afacere proprie.