Afacerile apicole devin tot mai populare în rândul tinerilor care se aventurează să investească acasă. Iar dacă aceștia mai au norocul să fie instruiți și ajutați de membrii familiei care știu ce înseamnă o stupină, atunci reușita le este practic garantată.
Istoria afacerii familiei Cazacu este una de succes, iar tânărul se mândrește cu afacerea pe care o are. Efim Cazacu își amintește că începutul afacerii a fost destul de complicat, mai ales că nu dispunea de surse financiare, fiind încă tânăr și fără experiență.
„În anul 2014, când eram în ultimul an de studii la facultate, trebuia să decid ce să fac în continuare – mă angajez sau inițiez propria afacere. Am analizat posibilitățile și ofertele de pe piață și am înțeles că aș putea să mă descurc deschizân propria afacere și anume în apicultură. Totul a pornit de la faptul că bunelul și străbunelul s-au ocupau cu creșterea albinelor. Așa că am decis să încerc”, ne-a povestit Efim Cazacu.
Și-a făcut studiile la Universitatea Tehnică, facultatea Arhitectură, departe de agricultură, dar acest fapt nu a fost un impediment.
,,Inițial, când am pornit afacerea nu aveam un buget și căutând posibilități de obținere a unor surse financiare pentru inițierea afacerii am aflat de IFAD. Creditul cu porțiune de grant de la UCIP IFAD a fost oferta salvatoare pentru noi și datorită acestei oportunități am reușit să punem bazele afacerii cu care ne mândrim astăzi. Am ales să investesc în procurarea stupilor și albinelor ca să putem produce miere și respectiv să avem venit. Din profitul pe care îl obținem în fiecare an achităm partea de credit. După ce am obținut un venit am început să procur utilaje. Am cumpărat o centrifugă nouă. Acum ne propunem să construim un laborator de extragere a mierii’’.
„Am întrebat de prieteni și cunoștințe, care deja au avut experiența în accesarea creditelor cu porțiune de grant și ei ne-au îndrumat cum să pregătim pachetul de acte. Am mers la mai multe bănci comerciale care ne-au oferit informația necesară. Ne-am gândit că ar fi oportun să procurăm 152 de stupi, pentru că aveam câteva familii de albine de la bunelul. Și după cum e bine știut „pofta vine mâncând” și în următorul an, am participat la un alt Program de finanțare în cadrul căruia am obținut un grant de 100 de mii de lei și am mai procurat 200 de stupi, astfel că în anul 2015 aveam deja 350 de stupi. În anul următor, desigur că am mai achiziționat stupi, așa am ajuns la circa 600”.
Atunci când a pornit afacerea nu era siguri că va reuși, timpul însă a demonstrat că totul este posibil dacă investești multă dragoste și răbdare.
„Apicultura pentru bunelul meu era mai mult un hobby, pentru că pe acele timpuri nu se putea exporta miere, acum deja avem alte oportunități și apicultura nu mai este un doar un hobby, ci și o afacere. Ne străduim să producem cât mai multă miere de calitate pe care, la moment, o vindem procesatorilor”.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă la moment este otrăvirea albinilor care se întâmplă din cauza iresponsabilității unor producători agricoli care efectuează stropiri fără ca să informeze apicultorii.
„Stropirele reprezintă o mare problemă pentru noi, deoarece putem pierde toate albinele timp de o zi. Desigur că, ne-am dori ca prețul mierii să fie mai bun, pentru a ne dezvolta avem nevoie și de profit ca să-l putem investi ulterior în dezvoltarea stupinei. Defrișările de pădure sunt la fel o mare provocare pentru apicultori, cred că ar trebui să existe un echilibru între tăieri și plantări”, sunt doar câteva dintre problemele enumerate de tânăr.
În stupină lucreză împreună cu soția, dar mai au și trei angajați. În timpul verii când este recoltare angajează oameni din localitate pe care deja i-a instruit și cunosc bine ce trebuie să facă.
„Tinerii care se gândesc la o afacere în apicultură trebuie să calculeze bine totul, să ia în calcultoate avantajele și dezavantajele. Să nu le fie frică, să încerce. Să pregătească un plan de afaceri și să riște. Nu în ultimul rând, trebuie să iubească albinele și ceea ce urmează să facă. Cred că, am reușit să dezvoltăm o afacere frumoasă, deoarece mai multe rude ne-au urmat exemplul și au inițiat afaceri apicole la fel de reușite. Acum ne-am dori să ne asociem și să producem cantități mult mai mari de miere. Aceasta demonstrează, odată în plus că, se poate reuși dacă se dorește”.
Eroul nostru este plin de optimism și desigur are planuri mari pentru viitor.
„Acum ne propunem să triplăm numărul de stupi, acesta este scopul nostru spre care tindem și ne dorim foarte mult să se realizeze. Cred că am reușit și am depășit toate problemele, deoarece ne place foarte mult munca pe care o facem. Am avut perioade destul de complicate, în care am pierdut și câte 100 de familii de albine, dar dragostea pentru apicultură ne-a salvat. Nu trebuie să faci o muncă doar de dragul câștigului, desigur e și aceasta o latură importantă, dar nu principală”.
Apicultura este o afacere foarte profitabilă, a afirmat Efim Cazacu și nu-și imaginează că ar fi putut să se ocupe cu altceva decât ceea ce face la moment.
sursa: www.agrobiznes.md