Elena Coșciug: Vrem să creștem prisaca până la 500 de familii de albine. Am cumpărat și stupi verticali pentru a ușura munca

Elena Coșciug din satul Alexeevca, raionul Florești este o tânără apicultoare, care alături de familia sa, a reușit să dezvolte o frumoasă stupină cu 300 de familii de albine și nu se oprește aici, și-a pus ca scop, în anul curent, să ajungă până la 500 de familii.

Totul a început în anul 2014 când s-a întors, împreună cu soțul, din Italia, unde erau la muncă și au decis să revină la o pasiune mai veche pe care o avea soțul – apicultura. Înainte de a pleca peste hotare, acesta avea câteva familii de albine pe care le-a lăsat în grija tatălui său.

Reveniți acasă, au găsit doar 13 familii de albine din cele 50 lăsate, iar din iarnă au ieși doar cu 9. Provocarea nu i-a descurajat și au continuat să le înmulțească, astfel că la moment au ajuns la 300 de familii.

Începutul a fost destul de complicat, au investit propriii bani, iar în anul 2017 au procurat 100 de stupi din lemn. Ulterior, pe parcursul a doi ani de zile aveau deja o stupină cu 200 de familii.

Este o afacere de familie și împreună ne implicăm ca să o creștem așa cum visăm. Muncesc alături de soț și fiul mai mare, care are 17 ani. Nu m-am gândit niciodată că o să-mi placă apicultura și cu atât mai puțin că voi avea o afacere în acest domeniu, dar am ajuns să iubesc enorm familiile de albine, mă implic în munca care trebuie realizată, astfel că apelăm la alte persoane doar în perioada culesului”.

La început, au investit propriile resurse financiare, fără a apela la credite, granturi sau subvenții. Acum ceva timp, însă, au fost îndrumați să solicite suportul UCIP IFAD.

Noi eram siguri că toate proiectele, despre care se vorbea și ofereau suport fermierilor de la noi, erau inaccesibile pentru oameni simpli. Dar, pe parcursul anilor, aveam stabilită o colaborare cu un magazin apicol din Chișinău, care ne oferea și consultanță. Odată am fost întrebați de ce nu participăm și noi la proiectul IFAD implementat de UCIP IFAD. Inițial, eram foarte sceptici, nu am crezut până în ultimul moment că vom beneficia de acest grant. Dar, după mai multe discuții, am decis să adunăm întregul pachet de documente și să-l depunem la UCIP IFAD”.

Tânăra povestește că a urmat o perioadă mai complicată pentru a aduna toate actele, dar cu suportul oferit de colaboratorii UCIP IFAD și din cadrul băncii comerciale au reușit să obțină un grant în valoare de 84 de mii de lei.

Urmează să depunem dosarul pentru a beneficia și de subvenții, dar suntem foarte bucuroși că datorită grantului am putut să procurăm mai mulți stupi verticali, care ne ușurează și mai mult munca”.

Atunci când erau plecați la muncă peste hotare, mărturisește Elena, soțul ei visa să revină cât mai curând acasă, mai mult, nu s-au gândit niciodată că ar putea să-și facă un viitor într-o altă țară.

Acum, însă, când am reușit să punem pe picioare propria afacere nici nu mai există discuții despre plecarea peste hotare. A dispărut acest gând, chiar dacă este mai greu aici acasă, dar ne simțim mult mai bine, deoarece suntem proprii șefi, muncim când dorim și cum dorim. În paralel, reușim să mai dezvoltăm și o altă afacere ce ține de producerea mobilei. Venitul din aceasta ne ajută să ne acoperim cheltuielile lunare, iar veniturile din apicultură ne permit să investim în lucruri de mai mare valoare, cum ar fi centrifuga electrică pentru 60 de rame, descăpăcitor, stupi”.

Începând cu anul 2017, de când au început să obțină o cantitate mai mare de miere s-au găsit companii care îi contactează pentru a le cumpăra mierea, respectiv, nu mai sunt nevoiți să caute ei cumpărători, ci cumpărătorii îi caută pe ei.

Suntem responsabili pentru mierea pe care o comercializăm, companiile cunosc deja calitatea pe care o avem și sunt interesate de a achiziționa o cantitate mare direct de la noi”.

După ce s-au convins că proiectele și sursele financiare pot fi accesate și de către producători simpli, se gândesc să mai participe la concursuri de granturi pentru a construi un depozit unde să poată realiza lucrările cum ar fi extragerea mierii. Inclusiv, își doresc să procure un descăpăcitor electric.

În mare parte suntem asigurați cu multe dintre utilajele și echipamentele necesare pentru activitatea noastră. Deținem și două camioane pentru transportarea stupilor. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm ar fi identificarea unui teren pentru amplasarea stupilor. Primăria nu deține terenuri pe care ar putea să le dea în arendă.”.

În anul 2022 au reușit să adune, de la cele 300 de familii de albine, circa 6 tone de miere, 3 tone de miere de mai și 3 tone de polifloră, aceasta deoarece anul a fost unul destul de complicat, din cauza secetei.

Cei care își doresc o afacere în apicultură trebuie să înceapă muncă cu cel puțin 20-30 de stupi, spune Elena, doar așa pot obține venit după investiții.

În mare parte, cei care încep o afacere, pornesc de la câteva familii și astfel au nevoie de mai mult timp pentru a obține venit. Eu recomand ca să investească în cel puțin 20 de familii, să le îngrijească corect și deja peste un an, doi, vor putea să obțină profit”.

Ne bucurăm că am reușit să-i transmitem dragostea față de apicultură și feciorului mai mare, care a înțeles că această afacere poate să-i asigure un venit bun. Am decis cu soțul să-i oferim 30 de familii lui, pe care să le îngrijească și să obțină proprii bani. Aceasta cred că va fi o motivare bună pentru viitor”.

Familia Coșciug a deprins meseria de apicultor din mers, pe propriile greșeli au învățat cum e să dezvolți o afacere de la zero.

Agrobiznes