Pavel Tofan, pomicultor: În ciuda dificultăților, trebuie să mergem înainte, am investit mult în afacere

Pe Pavel Tofan l-am găsit muncind în livezi. E tocmai timpul potrivit pentru tăierile care încep încă din luna ianuarie.

Deține plantații de vișin, nuc, cais, piersic. În total gestionează 20 de hectare de livezi în satul Soltănești, raionul Nisporeni. A început să planteze primii pomi prin anul 2007, după ce muncind peste hotare a reușit să mai adune ceva bani pe care i-a investit tot în livezi.

Agricultura nu a fost un domeniu străin pentru producător, deoarece tatăl lui era implicat în domeniul agricol și prelucra o suprafață de teren. Astfel că, Pavel Tofan s-a văzut motivat să continue afacerea tatălui, dar nu fără suportul și îndrumarea acestuia.

Despre Proiectul IFAD, dar și despre avantajele accesării unui credit prin intermediul programelor a aflat de la banca comercială cu care colabora de mai mult timp.

Aveam nevoie de un tractor cu care să realizez lucrări în livadă și atunci când am aflat despre UCIP IFAD, m-am gândit că ar fi o oportunitate bună de a cumpăra tractorul și câteva utilaje. Cel mai mare și important avantaj a fost faptul că am fost scutit de TVA, iar această sumă a fost una destul de mare pentru noi. Așa am reușit să schimb tractorul vechi pe unul nou, mai ales că acel vechi era mare și atunci când făceam lucrările deterioram pomii, se scutura roada”.

Fermierul povestește că nu a întâmpinat careva greutăți atunci când a pregătit pachetul de acte și în general, consideră că este destul de accesibil să colaborezi cu UCIP IFAD.

Intenționez să mai apelez la Programele IFAD, pentru că planific să construiesc și un sistem de irigare, depozit și frigider, iar fără suportul diferitor programe de finanțare este destul de complicat”.

Membrii familiei sunt principalele brațe de muncă, atunci când vine vorba de lucrările din livezi.

Mai apelez și la munca zilierilor, atunci când este vorba despre recoltare. În rest, în mare parte, lucrările sunt realizate mecanic cum ar fi freza laterală, cositul între rânduri, tăierile, stropitul. În ceea ce ține de livada de nuci, la fel, dețin tehnică specială cum ar fi scuturătorul, care ușurează mult, dar și ne ajută să economisim din resurse. Mai mult ca atât, este destul de complicat de găsit oameni la muncă, îi aducem de prin satele din regiune. Atunci când recoltăm avem nevoie de circa 20 de persoane”.

Anul 2022 a fost destul de provocator, cu multe probleme, pornind de la situația din regiune, prețurile la produsele necesare pentru agricultură, comercializarea mărfii, ș.a..

În anii precedenți caisele, vișinele le vindeam pe piața CSI, iar nucile le vindeam pentru piața din UE. Războiul, însă, a complicat atât exportul recoltei, cât și a dus la scăderea prețurilor și a cererii. În anul trecut, am comercializat mai mult pe piața locală, dar cu un preț destul de mic”.

În ceea ce ține de planurile pentru viitor, Pavel Tofan spune că și-ar dori să construiască și un frigider, pentru că apelează la serviciile oferite de un agent din zonă, dar prețurile sunt foarte mari și atunci, în mare parte, este nevoit să-și vândă marfa direct din câmp.

Chiar și așa, fermierul susține că speră și muncește în continuare, indiferent de greutățile cu care s-a confruntat.

„Suntem nevoiți să mergem înainte, am investit în această afacere, avem credite, trebuie să muncim și să găsim soluții”.

Agrobiznes