Maria Mametiuc, din satul Echimăuți raionul Rezina, deși, deține o diplomă în domeniul educației, acum, alături de membrii familiei dezvoltă o mică afacere în agricultură, crește legume în sere, dar și în câmp deschis.
Producătoarea spune că tot ce înseamnă agricultură și dragoste față de culturi a prins de la soțul său, care este agronom de specialitatea și toată viața a lucrat în acest domeniu.
„Dacă trăiești umăr la umăr cu un agronom, desigur că, încetul cu încetul, deprinzi și înțelegi esența acestei profesii. De altfel, îmi place foarte mult ceea ce facem, îmi place să muncesc în sere. Cred eu că, dacă muncești și îți place ceea ce faci nu ai cum să nu reușești. Legumele, la fel ca și copii simt dragostea pe care le-o porți, iubesc să vorbești cu ei. Dimineața când mă trezesc primul lucru pe care îl fac merg în seră să văd cât și cum au crescut legumele mele”.
Se ocupă cu cultivarea legumelor de mai mult timp, aceasta fiind unica sursă de venit pentru întreaga familie.
„Totul a început atunci când au fost închise colhozurile și atât soțul, cât și eu am rămas fără un loc de muncă, am decis să încercăm o afacere proprie cu creșterea legumelor. Mai întâi, am încercat cultivarea în câmp deschis, pe suprafețe mai mici. Apoi am construit o seră mică, 7×20, unde creșteam răsadurile. Începutul a fost destul de complicat pentru că nu aveam unde comercializa producția. După o anumită perioadă de timp, am fost contactați de primarul satului care ne-a informat că se va desfășura un seminar de instruire pentru femeile care dezvoltă afaceri agricole. Am discutat în familieși am decis să particip și eu la seminar. Instruirile organizate au fost foarte interesante, am aflat lucruri importante. Am înființat o gospodărie țărănească, astfel am putut beneficia de finanțare nerambursabilă din partea UCIP IFAD”.
Sera pe care o aveau era una mică și nu le permitea să se dezvolte și să obțină rezultatele dorite. Așa că s-au gândit să procure o seră modernă.
„Dispunem de teren agricol și am pornit activitatea prin intermediul GȚ. Am decis să procurăm o seră modernă de tip tunel 50×70, pe 3,5 ari, o seră foarte frumoasă. Am elaborat un plan de afaceri și am aplicat dosarul la Programul IFAD pentru Granturi destinate femeilor pentru dezvoltarea şi diversificarea afacerilor. După ce am depus proiectul de afaceri am obținut grantul. Suntem foarte încântați și mulțumiți de posibilitatea de a avea așa seră la noi în grădină”.
Producătoarea ne-a spus că visau de mult la o asemenea seră, iar când o vedeau pe la vreun gospodar, își imaginau cât de bine le-ar prinde și lor una de acest fel.
„Această seară ne oferă posibilitatea să creștem legumele în teren protejat. Ne-am propus să cultivăm roșii, castraveți, ardei dulci. Sera de tip tunel este înaltă și respectiv, putem crește soiuri de legume care sunt solicitate pe piață de către consumatori. În anul 2020, am reușit să cultivăm ardei care cresc la înălțimea de 1-1,5 m și am avut roadă până târziu. Noi am plantat cu întârziere, deoarece sera a fost instalată în luna iunie. În anul 2021, planificăm să cultivăm castraveți în două etape ca să putem avea producție de 2 ori, sezonul primăvară-vară și vară-toamnă”.
Familia Mametiuc spune că nu a fost complicat să pregătească pachetul de acte, au beneficiat de asistenţa tehnică acordată de echipa de implementare
„Vom comercializa producția la piețele agricole din satul vecin și cea locală. Datorită certificatului de inofensivitate, care demonstrează că avem legume de calitate, putem conta că vom avea și cumpărători fideli. Suntem foarte mulțumiți că am reușim să beneficiem de ajutorul proiectului, așa reușim să câștigăm bani ca să ne întreținem, să avem o viață decentă acasă”.
Muncesc cu toții, soțul, soția și feciorul și nădăjduiesc că fiul Ion să se îndrăgostească de agricultură și să urmeze calea părinților.
„Ne-am dori să ne extindem, dar aceasta depinde de cum va fi anul viitor, dacă vom reuși să comercializăm roada sau poate să mai identificăm programe, proiecte care să ne ofere suport financiar. Ar fi minunat dacă am conecta sera la încălzire ca să putem lucra și pe parcursul perioadei reci a anului. Dacă am avea legume mai devreme, am câștiga mai bine, pentru că la începutul primăverii prețul este altul”.
Ca să ai succes pe piață trebuie să dispui de un sortiment de produse de diferite culturi, spune Maria Mametiuc.
„Nu avem probleme cu apa pentru irigare, cel puțin la moment. Am dori să instalăm și niște panouri solare, dar acestea sunt planuri de viitor. Dacă nu obțineam grantul de la UCIP IFAD cred că și acum ne chinuiam cu serele noastre mici. Noi nu aveam resurse financiare ca să ne permitem așa o seră modernă”.
Femeia recunoaște că seminarele la care a participat au fost foarte utile, pe lângă faptul că a învățat foarte multe a reușit să socializeze și să cunoască oameni noi, interesanți.