Din America pentru a şi deschide o ferma de iepuri. Istoria lui Alexandru Catcov satul Cosnita

Prezenta istorie de succes este elaborata în parteneriat cu asociaţia ONG “ProRuralInvest”.

Alexandru Catcov,originar din raionul Dubăsari a lucrat la o companie de procesare a cărnii pentru un salariu de 2500 de lei pe lună. A decis să meargă în America pentru a câştiga bani ce planifica să-i investească în deschiderea unei afaceri acasă. A lucrat în SUA 4 ani.

Întors acasă a decis să-şi pună planul în aplicare. În 2013 a închiriat un imobil în care intenţiona să crească iepuri. Era un depozit abandonat de 20 de ani, a semnat un contract cu primăria asumându-şi crearea unor locuri de muncă în localitatea natală. Reabilitarea spaţiului închiriat a solicitat investiţii neaşteptat de mari. Astfel banii câştigaţi în străinătate erau insuficienţi pentru iniţierea afacerii.

Alexandru a mers la primărie pentru a se interesa dacă îl poate ajuta cineva. Acolo a fost informat despre oportunităţile oferite de proiectul implementat de Caritas Republica Ceha,AO “ProRuralInvest” si finanțat de Uniunea Europeana si co-finanțat de Cooperarea Ceha pentru Dezvoltare în cadrul proiectului “Suport in utilizarea remitentelor pentru crearea a noi afaceri si noi locuri de munca”.

Fiind un om hotărât, Alexandru a aplicat strategia recomandată de coordonatorii proiectului şi a obţinut o finanţare din partea programului IFAD V. Tânărul antreprenor a reuşit să procure cuştile şi materia primă necesare pentru creşterea iepurilor.

Investiţia totala făcută de Alexandru Catcov este de peste 391 mii lei. Peste 90 mii sunt banii câştigaţi peste hotare. 300.000 lei dintre care 120.000 lei grant au venit din partea donatorilor.

Acum, ferma lui Alexandru numără circa 250 de iepuri, pe care i-a cumpărat de la Laboratorul Zoologica din Chişinău. „O fermă de iepuri poate fi o afacere profitabilă care va avea succes în special în zonele unde funcţionează şi alte activităţi conexe”, spune el. Un kilogram de carne de iepure este vândut cu 90 – 100 lei.

Deşi antreprenorul preferă să nu divulge care este profitabilitatea afacerii cu iepuri, el speră că investiţia se va amortiza în trei ani. Alexandru intenţionează să crească numărul iepurilor crescuţi de 5 ori pentru că este sigur că cererea pentru carnea de iepure va creşte constant. „Sunt sigur că mult mai mulţi emigranţi au posibilitatea să-şi deschidă o afacere acasă. Important e să fii bine informat şi să perseverezi în ceia ce ţi-ai propus”, afirmă antreprenorul.