O livadă îngrijită bucură ochiul și sufletul, prin intensitatea culorilor și miresmelor, prin liniștea care domnește și peisajele care te inspiră. Burcă Anatolii, pasionat de agricultură, a făurit pe placul său o livadă de mere, o ”bijuterie” cu care se mândrește și căreia îi dedică marea majoritate a timpului său. Pe cele 43 hectare, fără tehnică agricolă performantă, dar cu multă răbdare și tenacitate, agricultorul gestionează cu măiestrie afacerea și obține rezultate frumoase. Întreținerea unei livezi solicită resurse financiare și umane, multă dedicație și elan, însă garantează obținerea profitului. Domnul Burcă, în fiecare an ia parte la spectacolul oferit de natură – livada în floare, ramuri doldora cu fructe, imagini care, an de an, îl motivează să continue călătoria în lumea frumoasă a livezilor.
Din 2011, pe lângă activitatea de bază pe care o deține în cadrul AEÎ, Lilian Iachimov a îmbrățișat o nouă activitate în domeniul agriculturii. Antreprenorul a ales să se axeze pe cultivarea și comercializarea cartofului, materialul semincer fiind importat din Olanda. Pe un teritoriu de 18 hectare, agricultorul cultivă cartoful și soia, iar producția obținută este comercializată la piața agricolă din orașul Chișinău. Întreprinzător din fire, domnul Iachimov a accesat creditul oferit în cadrul Programului IFAD și a investit o parte din sumă în sistemul de irigare, iar cealaltă parte în achiziționarea echipamentului de sortare. Fiind un bărbat chibzuit și tenace, s-a dedicat în totalitate activității și a reușit să îi molipsească și pe cei de acasă cu entuziasmul și dorința de a face lucrurile bine, iar acum întreaga familie muncește cot la cot și se bucură de rezultatele obținute.
O multitudine de culori, forme și mirosuri îți încântă simțurile vizuale și olfactive când treci pragul gospodăriei familiei Goras. Antreprenorul a investit resursele proprii și împrumutul obținut din resursele Programului IFAD în construcția a trei sere, dotate cu sistem de irigare prin picurare, iar vedetele au fost desemnate cele mai aromate căpșuni și colorate crizanteme. Plantarea, îngrijirea, depozitarea și comercializarea produselor sunt procese care trebuie minuțios gândite, planificate și gestionate. Goras Ion înainte de a pune în mișcare procesul de înființare a afacerii s-a documentat privind piața de desfacere și posibilitățile pe care le oferă, pentru a oferi produse calitative, cu un preț rezonabil potențialilor cumpărători. Agricultorul nostru e caracterizat prin munca asiduă, pe care o depune zi de zi, pasiunea pentru afacere și respectul pe care îl are pentru clienți, el știe că rodul muncii este cules pic cu pic și performanțele nu vor întârzia să apară. Ion Goras are norocul de a fi inspirat și motivat chiar de propria afacere, frumusețea crizantemelor și dulceață căpșunilor constituie cel mai bun imbold motivațional pentru a cuceri noi culmi.
Să transformi pasiunea într-o afacere profitabilă, care îți oferă un venit sigur și stabil, nu este atât de dificil precum pare. Pentru familia Șova, din satul Hîjdieni, raionul Glodeni, pasiunea pentru apicultură a fost decisivă la inițierea afacerii de familie. Domnul Șova, profesor de franceză-germană, împreună cu soția au creat o afacere ”dulce”, investind banii câștigați peste hotare și împrumutul primit în cadrul Programului IFAD VI. Un vis devenit realitate pentru încă un micro antreprenor, care însă nu se oprește aici, Dl Iurie Șova deține în total 20 stupi de albine, 1000 de rame, 100 roinițe pentru albine și centrifugă pentru extragerea mierii, iar după popularea roinițelor, planifică extinderea stupinei până la 40 de stupi de albine. Pasiunea, dedicarea și munca de care dau dovadă soții Șova, sunt pilonii pe care este construită afacerea. Motto-ul ”Descoperă-ți pasiunea și transformă-o într-o afacere” este reprezentativ pentru familia Șova, pentru care apicultura s-a dovedit a fi nu doar pasiune dar și sursă suplimentară de venit.
Gangan Marc a schimbat viața familie sale când a hotărât să întemeieze o crescătorie de chinchile în satul Ciocîlteni, raionul Orhei. Antreprenorul a analizat posibilitatea de a ”adopta” mamiferele drăgălașe și a crea o mini-fermă performantă, unde fiecare membru al familiei va deține un rol important. Animalele au fost procurate din Polonia, intermediar la achiziție a fost un furnizor local care oferă un spectru larg de servicii și bunuri pentru creșterea și îngrijirea micilor rozătoare. O fermă de chinchile nu solicită investiții majore, este nevoie de spațiu, cuști pentru ”locatari” și câteva familii sănătoase, care îngrijite corespunzător vor majora numărul familiilor într-o perioadă scurtă de timp. La momentul actual, în mini-fermă, cresc aproximativ 600 de mamifere drăgălașe, care au parte de multă atenție și grijă din partea întregii familii Gangan. Această afacere, ca și oricare alta, necesită multă pasiune și dedicație, iar implicarea celor doi fii denotă perspectiva unui viitor economic frumos.
Părinții sunt primii dascăli ai copiilor, cei care le plantează dragostea față de lucru, de pământ și casă.Este o bucurie pentru oricare părinte când copilul ajunge să îndrăgească și să gestioneze afacerea de familie.Pe malul Nistrului, satul Șerpeni, o familie de gospodari își dezvoltă afacerea, trei ani în urmă a venit timpul unei noi generații să se implice și să aducă un nou suflu în activitatea întreprinderii. Luca Ivan, împreună cu soția, cresc legume în cele unsprezece sere, produc propriile lăzi pentru transportarea produselor și planifică construcția unui depozit pentru păstrarea legumelor. În gospodăria familiei Luca sunt cultivate roșii, varză, pepene galben, serele fiind dotate cu sistem de irigare prin picurare ce permit distribuirea uniformă a apei și obținerea recoltei scontate.Un proverb vechi spune ”Meseria este brățara de aur”, Ivan Luca a preluat de la părinți meseria și continuă cu demnitate afacerea de familie.
Sursa de inspiraţie în demararea acestei afaceri, pe lângă cunoștințele eroului nostru în domeniul construcțiilor, a fost cariera de piatră, sursa de materie primă, aflată în nemijlocita apropiere de locul de trai. Adrian Răilean, s-a bazat pe experiența sa în domeniul construcției și cererea de pe piață când a luat decizia de a dezvolta micro-afacerea proprie. Finanțarea obținută a fost investită în echipamentele necesare pentru a inițierea micro-afacerii proprii. Presa, betoniera, matrița – utilajele de bază pentru producerea fortanului de construcție, au fost procurate din resursele obținute în cadrul Programului IFAD VI. Afacerea cu potențial este în continuă dezvoltare, la moment antreprenorul are clienții în satul Rădeni și localitățile din apropriere, fortanul produs de micro-antreprenor este folosit la construcția caselor și gardurilor. Andrian Răilean, încurajat de cererea tot mai mare pentru fortanul de construcție, planifică extinderea afacerii și pieței de desfacere.
Femeia este ambițioasă din fire, orice obiectiv stabilit este îndeplinit, indiferent de sacrificii și obstacole. Aliona Osievschi, împreună cu două prietene, au deschis un atelier de croitorie în raionul Șoldănești, ce se adresează pieței locale și regionale. Micul atelier de croitorie și confecționare a articolelor de îmbrăcăminte oferă servicii diverse, de la retușuri simple, până la crearea unei piese vestimentare complexe. Atelierul este dotat cu utilajele necesare pentru îndeplinirea lucrărilor de orice dificultate: surfilator, mașină de cusut și o mașină de brodat, angajatele execută orice lucrare cu dibăcie și creativitate. Antreprenoarele au creat o lume dedicată celor care doresc să fie mereu în pas cu tendințele și cunosc prețul calității. Atelierul este apreciat de clienții care în timp au devenit prieteni dragi și cei pasionați de modă, care revin cu plăcere în aceasta oază a țesăturilor și culorilor.
Din 2011, pe lângă activitatea de bază pe care o deține în cadrul AEÎ, Lilian Iachimov a îmbrățișat o nouă activitate în domeniul agriculturii. Antreprenorul a ales să se axeze pe cultivarea și comercializarea cartofului, materialul semincer fiind importat din Olanda. Pe un teritoriu de 18 hectare, agricultorul cultivă cartoful și soia, iar producția obținută este comercializată la piața agricolă din orașul Chișinău. Întreprinzător din fire, domnul Iachimov a accesat creditul oferit în cadrul Programului IFAD și a investit o parte din sumă în sistemul de irigare, iar cealaltă parte în achiziționarea echipamentului de sortare. Fiind un bărbat chibzuit și tenace, s-a dedicat în totalitate activității și a reușit să îi molipsească și pe cei de acasă cu entuziasmul și dorința de a face lucrurile bine, iar acum întreaga familie muncește cot la cot și se bucură de rezultatele obținute.
În satul Sărata-Galbenă, raionul Hîncești, Andrian Divizinschi a întemeiat o mini fermă de porci. Piatra de temelie a fost pusă acum doi ani, când tânărul de doar 29 de ani, reîntors acasă din străinătate, a luat decizia de a rămâne în sat și a pune pe picioare o mică afacere. Primul pas a fost achiziția unui lot de pământ, unde a construit un spațiu pentru creșterea porcinelor. Lucrările inițiale au fost finanțate din resursele proprii, acumulate în perioada petrecută în străinătate. Următoarea provocare a fost accesarea resurselor financiare necesare pentru achiziționarea animalelor de prăsilă. Resursele obținute din cadrul Programului IFAD au fost utilizate pentru procurarea a 5 scroafe de prăsilă însămânțate. Ambiția de a realiza obiectivele stabilite și a dezvolta mica afacere l-au motivat pe tânărul fermier să utilizeze rațional împrumutul. Micro-antreprenorul a investit o parte din suma rămasă în instalarea unui panou solar pentru asigurarea fermei cu energie electrică, deoarece conectarea la centrala electrică de la furnizorul național de servicii necesita o investiție uriașă. Pentru a ține pasul cu schimbările permanente ale pieței, tânărul antreprenor este mereu în căutarea celor mai bune soluții pentru afacerea sa. În acest moment la ferma se numără 50 de capete, sunt prelucrate 4 hectare de teren, două destinate pentru cultivarea plantelor de nutreț, iar celelalte pentru creșterea mazării. Implicat activ în afacere Andrian Divizinschi încet, dar sigur, își realizează ideile, își asumă riscurile și fructifică oportunitățile.
Sergiu Anghelenici fiind pasionat de lemnărit crează adevărate opere de artă de care se bucură locuitorii raionului Șoldănești și nu numai. Atunci când ai talentul de a scoate frumusețea din o bucată de lemn, nu îți rămâne decât să înființezi un atelier de tăiere și prelucrare a lemnului. Mobilă de grădină confortabilă și accesibilă, foișoare în diferite forme și mărimi, decorațiuni din lemn, toate sunt executate cu atenție la detalii și multă dedicație. Mini atelierul este dotat cu utilaje pentru tăierea și prelucrarea lemnului, recent, din resursele obținute în cadrul Programului IFAD VI, antreprenorul a achiziționat o mașină pentru calibrarea lemnului. Atelierul nu e singura activitate a întreprinzătorului, el mai reușește să gestioneze și o oloiniță, unde sunt deserviți localnicii și gospodarii din satele vecine. Planurile de viitor sunt mari, atelierul deja are un angajat, antreprenorul este în proces de accesare a unui grant pentru extinderea afacerii.
Satul Coteala, amplasat la o cotitură a drumului lângă pădure, o oază de liniște aproape de natură, este locul ideal pentru întemeierea unei ferme de vaci. Nicolai Rozlog, ajutat de fiică și ginere, a pus bazele unei mini ferme de creștere a vitelor, cu o capacitate de 11 capete. Antreprenorul știe să valorifice producția de lapte obținută de la văcuțele sale, produce și brânzeturi din cel mai gustos și proaspăt lapte, colectat cu mare grijă cu aparatul de muls achiziționat din creditul obținut în cadrul Programului IFAD . Fermierul are planuri mari de viitor, planifică să își extindă afacerea, să investească într-o cadă pentru păstrarea și răcirea laptelui, să producă mai mult, iar pentru realizarea acestor obiective, antreprenorul muncește cu multă dedicație și programează minuțios pașii care urmează să îi întreprindă.Proverbul ”Omul sfințește locul” reprezintă cel mai bine viața și personalitatea eroului nostru, care își plăsmuiește viitorul aproape de cei dragi și casa părintească.
Vitalie Stratulat deține o fermă de iepuri, cu circa 5000 de urecheați, unde își petrece aproape tot timpul. O fermă de iepuri este o afacere profitabilă, care poate asigura cel puțin 2-3 locuri de muncă permanente, carnea de iepure este bogată în aminoacizi, nu conține colesterol, datorită acestor proprietăți cererea pe piața este tot mai mare.Numărul mare de iepuri solicită cheltuieli considerabile pentru hrană. Pentru a obține furaje, care conțin substanțele nutritive necesare, antreprenorul a procurat din mijloacele obținute în Programul IFAD un granulator. Calitatea produsului și prețul avantajos au contribuit la crearea unui număr semnificativ de clienți fideli, iar clienții mulțumiți sunt cea mai bună promovare. Proprietarul cu siguranță nu va stagna la această etapă a dezvoltării, va persevera și obține rezultate frumoase.