Sweet Berry – de la muncă peste hotare la propria plantație: Recomand agricultorilor produsele financiare IFAD

După ce au fost plecați mai mulți ani peste hotare, soții Tatiana și Gheorghe Bubucea, au înființat, cu banii adunați, o plantație de coacăz pe un hectar, iar ulterior și una de prun.

Afacere gestionată – Sweet Berry SRL, este amplasată în satul Ciuciuleni, raionul Hâncești.
Tatiana a fost cea care s-a gândit că ar fi bine nu doar să vândă, dar și să poată produce, prelucra fructele și pomușoarele pe care le cresc cu multă dragoste și grijă.
Totodată, această formă de organizare le permite să desfășoare mult mai ușor procesul de colaborare cu partenerii și clienții săi.
La moment, au în gestiune șase ha cu prune, o parte dintre care sunt închiriate arendate. Tatiana povestește că, prunele sunt comercializate în stare proaspătă, chiar dacă inițial au avut ideea de a produce sosuri din prune.

„Nu renunțăm la această idee, deși, la ora actuală vindem prunele în stare proaspătă. În ceea ce ține de coacăză, mai întâi producem „vin”, apoi oțet din coacăză cu miere de albine”.

Sos de coacăză cu muștar, noul produs mai puțin cunoscut consumatorilor locali

„În anul curent, am reușit să producem și sos de coacăză cu muștar, recomandat la carne. Ideea de a produce acest tip de sos mi-a venit după o vizită în Anglia unde am gustat carne de rață cu sos de coacăză cu muștar. M-am gândit că nu ar fi o idee rea să producem și noi acasă. Doar că, fiind un produs necunoscut la noi, trebuie și să educăm consumatorul cum să-l consume. Altfel spus, trebuie să creăm cultura de a consuma niște produse ce nu sunt specifice regiunii noastre”.

Produsele familiei Bubucea pot fi achiziționate, la moment, la târguri și expoziții.

„Participând la aceste evenimente am reușit să ne formăm o bază de clienți, care ne contactează și solicită produsele noastre. Deocamdată, nu am reușit să dezvoltăm și partea de vânzări online, dar urmează să lucrăm și la această oportunitate de comercializare”.

Au decis să-și dezvolte afacerea, apelând la UCIP IFAD

Despre UCIP IFAD cunoșteau de mai mult timp. Odată ce a apărut necesitatea unei surse suplimentare de finanțare, au apelat la Proiecte IFAD.

„Ne-am decis să construim un frigider pentru ca să putem vinde prunele pe care le creștem la prețuri mai avantajoase. În fiecare an aveam aceeași problemă, trebuie să vindem cât mai rapid prunele, deoarece sunt un produs perisabil și astfel a apărut necesitatea de a construi un spațiu de depozitare cu climă controlată. Am început să caut care ar fi sursele posibile de cofinanțare, pentru că aveam ceva resurse și noi. Am găsit programele pe care le avea UCIP IFAD în desfășurare, i-am contactat, iar procesul de aplicare a fost unul destul de ușor. Colaboratorii ne-au explicat condițiile și ulterior am colaborat deja cu banca. Perioada de așteptare a fost una destul de scurtă și am putut deja accesa banii”.

Compania Tatianei Bubucea a beneficiat de un Credit cu porțiune de grant, care i-a ajutat să-și extindă capacitatea de producere.

„Este important ca fiecare producător să înțeleagă că accesarea unui credit este un pas responsabil, fiecare trebuie, mai întâi de toate, să-și analizeze posibilitățile și ulterior să apeleze la instituțiile, proiectele, programele de finanțare. Recomand și altor agricultori UCIP IFAD, deoarece există două oportunități de finanțare – fie creditare cu o rată a dobânzii mai avantajoasă, fie credit cu porțiune de grant. Un element extrem de important pe care îl oferă UCIP IFAD este faptul că, după ce obții acces la finanțare, mai ai posibilitatea de a participa la programul de mentorat pe diverse domenii. Acest suport suplimentar este foarte util pentru antreprenori, în special pentru cei mici, care nu au finanțe și nu dispun de servicii interne cum ar fi marketing”. 

Decizia de a reveni acasă a fost una corectă

Familia Bubucea a rămas acasă după ce a „gustat din pâinea străinătății”, pentru că aici este pământul pe care au crescut, au văzut afaceri de succes dezvoltate de prieteni și colegi și au decis că și ei pot reuși.
„Având ceva surse financiare pentru a începe o mică afacere, am hotărât să ne întoarcem acasă. Iar acum credem că a fost o decizie corectă”.

Expozițiile și evenimentele – mai mult decât o oportunitate de a vinde

Tatiana, împreună cu alți antreprenori, a participat la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, pe care o consideră un eveniment foarte util și necesar.
„Cred că a fost un eveniment foarte reușit, poate nu atât pe partea de vânzări, care au fost și ele, dar pentru că acolo s-au adunat foarte mulți antreprenori din diverse domenii. De la unii am aflat informații care ne-au inspirat, cu alții am format colaborări. Am avut parte de un schimb de experiență, socializare. Expoziția oferă posibilitatea de a interacționa nu doar cu producătorii mici, cu care avem aceleași probleme, dar avem oportunitatea de a interacționa cu antreprenori care au depășit problemele noastre și de la care am reușit să aflăm soluții, pe care le vom aplica în afacerea noastră”. 

Își doresc să ajungă cu produsele pe rafturile magazinelor

Pentru viitor, familia Bubucea își propune să modernizeze ambalajul produselor, dar și să le expună pe rafturile magazinelor din țară.
„Participând la expoziția „Fabricat în Moldova” am văzut care este interesul consumatorului și am hotărât că vom schimba imaginea (eticheta, ambalajul) produselor. Totodată, am văzut care sunt produsele solicitate și urmează să ne orientăm spre producerea sucului de coacăză, care nu se prea găsește pe rafturile magazinelor. Ne vom axa pe îmbunătățirea produselor, astfel ca acestea să corespundă cu așteptărilor consumatorilor”. 

Mai multe detalii despre produsele financiare oferite de UCIP IFAD, consultați pagina http://www.ucipifad.md/creditare-achizitii/creditare/ sau sunați la numărul de tel 022 21 00 56.

Proiectul “Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale (IFAD VIII)” este realizat de Guvernul Republicii Moldova, prin Unitatea Consolidată de Implementarea Programelor IFAD, cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă.

Proiectul “Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale (IFAD VIII)” este realizat de Guvernul Republicii Moldova, prin Unitatea Consolidată de Implementarea Programelor IFAD, cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă.

Agrobiznes.md