Agricultura fără irigare, moare…de sete, susține Tudor Țibrigan, agricultor din satul Vărvăreuca, Florești, care este un exemplu de succes și determinare în fața provocărilor climatice. Împreună cu cei trei fii ai săi, Tudor Țibrigan dețin în proprietate circa 200 de hectare de terenuri agricole. După mulți ani de muncă în Italia, familia Țibrigan s-a întors acasă cu o viziune clară: să investească banii câștigați în tehnologii agricole moderne și în achiziția de terenuri. Cu toate acestea, seceta din ultimii ani le-a amenințat grav recoltele, punându-le în pericol viitorul afacerii.
Conștient că soluția nu putea veni doar din eforturi individuale, Tudor Țibrigan a căutat modalități de a dezvolta infrastructura de irigare pentru a asigura prosperitatea afacerii. În colaborare cu alți patru agenți economici din localitate, a înființat o Asociație a utilizatorilor de apă și au aplicat pentru un grant de peste 4 milioane de lei de la UCIP IFAD pentru procurarea unei stații de pompare a apei din râul Răut, precum și pentru achiziționarea și instalarea conductei de presiune cu hidranți de circa 7 km.
Decizia de a investi într-un sistem de irigare modern a avut un impact semnificativ. În acest an, seceta a făcut diferența între culturile irigate și cele neirigate. Pe cele 125 de hectare irigate, recoltele sunt de înaltă calitate, în timp ce culturile pe terenurile neirigate sunt în mare parte compromise. Această diferență a demonstrat cu claritate importanța irigării în agricultură și a accentuat succesul investiției.
Pe viitor își propune să atragă și alți agricultori din zonă pentru a beneficia de susținerea IFAD pentru constructia unui bazin de acumulare și extinderea conductelor pentru a acoperi suprafete mai mari de teren agricol, care vor putea fi irigate.
Familia Țibrigan este un model de succes pentru mulți alți agricultori din zonă, demonstrând că prin investiții inteligente în infrastructura de irigare, agricultura poate fi revitalizată.
Urmați-le exemplu și adaptați soluții moderne pentru a transforma provocările în oportunități!
Reamintim faptul că UCIP IFAD oferă granturi de până la 500 mii dolari pentru investiții în infrastructura de irigare. Beneficiari ai granturilor pot fi Asociațiile Utilizatorilor de Apă,
întreprinderile agricole formale la nivel de localitate în colaborare cu administrațiile publice locale.
Mai multe detalii privind condițiile de accesare a finanțării, pot fi consultate pe site https://shorturl.at/xbClZ
sau la numărul de tel. 022 22 30 75.