Producătorii de lapte vor implementa Sisteme Performante de Management al fermelor

Seminarul de instruire privind aspectele de reproducere și tratarea bovinelor prin utilizarea programelor de management, care s-a desfășurat pe 19  septembrie la Bălți, a dat startul unei colaborări dintre membrii Asociației Fermierilor-Producători de Lapte și prestatorii de servicii de consultanță din Ucraina.

Seminarul a fost organizat de Asociația Fermierilor-Producători de Lapte în parteneriat cu compania ucraineană ”UNIFORM-Agri”, cu suportul financiar al Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD).

În debutul evenimentului, Ana Pancrat, președintele asociației, a mulțumit experților din Ucraina pentru colaborare și suportul informațional acordat producătorilor de lapte din Republica Moldova privind oportunitățile de dezvoltare a fermelor de lapte prin utilizarea programelor complexe de management.

În cadrul semninarului, consultanții companiei ucrainene ”UNIFORM-Agri”, au prezentat mecanismele de utlilizare a programelor electronice de management al proceselor de reproducere și nutriție în fermele de vaci, dar și  despre beneficiile acestora.

Prezentările și principalele subiecte de discuții în cadrul seminarului sau axat pe spectrul de servicii pe care îl prestează compania ”UNIFORM-Agri” fermelor de lapte, despre principiile de bază a funcționării programelor de management și aplicarea acestora în procesul de monitoriazare în:

  • Elaborarea planurilor de tratament și vaccinare a efectivului de bovine;
  • Optimizarea procesului de colectare a laptelui în ferme, factori care aduc la creșterea productivității în ferme;
  • Managementul proceselor de ameliorare genetică.

În partea finală a seminarului participanții au stabilit principiile de colaborare cu compania ucraineană ”UNIFORM-Agri” și perioada de pilotare a programelor de management.

Înițierea colaborării dintre fermierii moldoveni și furnizorii de servicii de consultanță din Ucraina, privind implementarea tehnologiilor moderne de management al fermelor, va avea un impact benefic asupra efecientizării activității fermelor autohtone și creșterea productivității acestora. Fermierii moldoveni s-au convins de necesitatea cooperării, fapt care va avea un impact pozitiv asupra întreg sector de producere a laptelui.

sursa: www.asociatialapte.md