Trainingurile din cadrul programului de educație financiară “Investește în Viitorul Tău” se bucură de aprecierea participanților

Programul de educație financiară ”Investește în viitorul tău” dezvoltat de UCIP IFAD se adresează micilor antreprenori, tinerilor și femeilor și este menit să consolideze și să dezvolte cunoștințele ce țin de gestionarea bugetului personal și cel al afacerii, dar și de utilizarea corectă a serviciilor financiare și identificarea oportunităților de investiții.

 Pe parcursul ultimelor cinci luni, echipa de traineri ai fundației OK, care este partenerul UCIP IFAD în acest proiect, merg în raioanele țării pentru a oferi acces la educație financiară, celor care au nevoie. Pe lângă conținutul adaptat la necesitățile fiecărui grup țintă, trainerii utilizează metoda edutainment, care presupune livrarea materialului într-un mod interactiv și distractiv, fapt care contribuie la nivelul de asimilare a informației oferite.

 Atât cei care au frecventat trainingurile pentru a-și face ordine în finanțele persoane, cât și antreprenorii care au avut nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor afacerii, au fost de părere că trainingurile oferă informație și dezvoltă abilități valoroase pentru atingerea scopului final – echilibru în managementul banilor și siguranță financiară.

„Am mers la aceste instruiri în calitate de tânăr antreprenor fiind interesată de posibilitățile și oportunitățile de accesare a finanțărilor din partea UCIP IFAD. În cadrul trainingului au fost prezentate informații despre elaborarea și distribuirea bugetului. Mi-a plăcut partea în care s-a vorbit despre secționarea venitului, repartizarea corectă a venitului, astfel încât să ai o rezervă și pentru perioade de criză. De asemenea, mi-a plăcut informația despre cum să dispui de resurse pentru achiziții neplanificate și cum să omiți cheltuielile neesențiale, care, cumulate, consumă o parte destul de mare din buget.” ne-a spus Capitolina Chiriac care a participat la trainingul desfășurat în raionul Dondușeni.

La traininguri putem vedea și participanți care au cunoștințe în domeniul financiar, însă vor să-și actualizeze cunoștințele și să afle despre instrumente și tehnici moderne de gestionare a banilor. Chiar dacă este contabilă de profesie Stela Zabolotnaia din raionul Edineț a avut ce învăța de la trainerii programului.

„Am rămas doar cu impresii plăcute de la trainingul la care am participat. Lucrez în calitate de contabil în cadrul primăriei și mă bucur că am avut posibilitatea să ascultăm informații interesante și utile. Pot să spun că la acest training am interacționat și comunicat foarte eficient, iar mentorii au prezentat informațiile explicit și accesibil chiar și pentru cei care nu au tangențe cu finanțele.” ne-a mărturisit participanta.

„Activez în cadrul Asociației de Economii și Împrumut, respectiv o mare parte din informația prezentată a fost cunoscută. Cu toate acestea, am recapitulat și am avut posibilitatea să comunic cu mentori care au răspuns la întrebările adresate și ne-au ajutat să înțelegem mai bine anumite momente.” a declarat Eugenia Pleșca din Raionul Râșcani.

Participanții la traininguri au susținut inițiativa programului “Investește în viitorul tău” de a desfășura instruiri și pentru adolescenți, considerând asimilarea timpurie a informației de bază ce ține de gestionarea banilor extrem de importantă pentru viitorul lor.

“Toate informațiile prezentate sunt necesare și utile pentru fiecare persoană care își dorește să gestioneze corect finanțele. Sincer, cred că asemenea traininguri ar fi utile și binevenite și pentru tineri, elevi din clasele IX -XII, astfel ca ei să fie pregătiți să înțeleagă ce înseamnă banii, cum să distribuie cheltuielile, cum să gestioneze corect finanțele. Ar fi oportun să instruim tinerii ca ei să cunoască ce înseamnă un buget, cum se elaborează și cum trebuie gestionat pentru ca să putem face față tuturor cheltuielilor ce apar pe parcursul unei luni, an.” ne-a spus Pascaru Adela, participantă a trainingului care s-a desfășurat în raionul Edineț.

La cele 25 de seminare din 19 localități organizate în perioada iunie-septembrie 2021 au participat peste 440 de persoane.