Instruirile privind evidența contabilă organizate de UCIP IFAD, în plină desfășurare

Beneficiarele de grant în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală IFAD, participă la instruiri privind ținerea evidenței contabile și de raportare în cadrul întreprinderilor agricole, oferite pentru dezvoltarea afacerilor mici în domeniul agricol și conex agriculturii.

Instruirile sunt organizate de către UCIP IFAD împreună cu Asociația Națională a Tinerilor Manageri (ANTiM) pentru a oferi suportul necesar femeilor, antreprenoarele din zonele rurale, pentru acumularea și consolidarea cunoștințelor de bază astfel ca ulterior să poate gestiona sau monitoriza activitatea contabilă a întreprinderii mult mai sigur.

Pe data de 27 mai a fost organizată a doua instruire la care au participat 10 beneficiare din cadrul proiectului.

„În cadrul instruirilor sunt abordate subiecte începând cu inițierea afacerilor – proceduri juridice, autorizare și licențiere, contabilitatea intrărilor, întreținerii și ieșirilor de imobilizări și active circulante disponibile în patrimoniu, calculația costurilor în cadrul întreprinderilor agricole și finalizând cu impozitarea activităților în agricultură și modul de întocmire și prezentare a rapoartelor privind impozitele și taxele achitate, dar și raportarea financiară față de finanțatori”, au menționat reprezentanții ANTiM.

Toate întrebările sau neclaritățile antreprenoarelor au fost explicate în cadrul evenimentului de către experți, astfel că acestea și-au îmbogățit esențial cunoștințele în domeniu.

„Afacerea noastră în agricultură vizează producerea mai multor culturi: struguri, căpșune, prune. Cu suportul UCIP IFAD am instalat sistemul de irigare în livada de prun. În mare parte, gestionez tot ceea ce ține de contabilitate în cadrul întreprinderii, astfel cursurile mi-au fost de real folos. Am aflat multe informații noi, ce schimbări au fost operate. Recomand și altor beneficiare să nu rateze această oportunitate”, a menționat Ina Mereacre.

„Cultivăm prune, iar în cadrul apelului de credite cu porțiune de grant destinat antreprenoarelor am achiziționat o stropitoare. Practic, 80% din valoarea totală a fost grantul acordat de UCIP IFAD. Suntem foarte mulțumiți de acest suport, fiind un aport important în reducerea cheltuielilor noastre. Participând la aceste instruiri, îmbunătățim mai mult gestionarea activității prin ajustarea activității contabile și mă bucur că am această ocazie”, ne-a spus Maria Șchiopu, antreprenoare.

„Avem 25 de familii de albine pe care le întreținem și planificăm extinderea numărului acestora. Am solicitat un grant pentru a achiziționa utilaje și câțiva stupi. Nu am studii în domeniul contabilității, astfel, pentru a soluționa unele neclarități, apelez la ajutorul soțului. Datorită acestor instruiri voi putea de sine stătător să gestionez activitatea contabilă, ceea ce este foarte important”, a povestit apicultoarea Tatiana Untila.

În cadrul Programelor IFAD, implementate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD, un rol semnificativ revine procesului de dezvoltare și incluziune economică a femeilor antreprenoare – atât de vulnerabile la schimbările climatice și socio-economice.

Pe parcursul perioadei de desfășurare a activităților de instruire, vor fi organizate 8 seminare, la care urmează să participe circa 120 de antreprenoare, beneficiare de grant în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală.

 

Agrobiznes