Termeni de referinţă:
Experţi naționali pentru prestarea servicii de consultanță și asistență tehnică în domeniul
Agriculturii Conservative pentru loturile demonstrative
Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol (PSFRDBA), finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii şi implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă completă de servicii adecvate şi integrate financiar. O atenţie deosebită este atribuită dezvoltării şi implementării tehnologiilor performante în domeniul agricol. În această ordine de idei, Agricultura Conservativă este privită că o tehnologie performantă care va permite agricultorilor din republică nu numai sa obţine recolte stabile puţin dependente de condiţiile climaterice, dar şi a stopa procesul de degradare a solului.
Justificarea scopului de lucru
Cu suportul direct al Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului agricol (PSFRDBA), în anul 2012, au fost create patru loturi demonstrative, în baza cărora, în condiţii de câmp, sunt implementate şi promovate tehnologiile conservative de lucrare minimă a solului (în continuare TCLS). Rezultatele obținute în urmă implementării tehnologiilor conservative in cadrul loturilor demonstrative, precum și performanțele companiilor din republica ce aplică principiile conservative demonstrează cu elocvență justificarea economică și raționalitatea agronomică pentru trecerea de la sistemul tradiţional la sistemul conservativ de lucrare a solului.
Cu toate că rezultatele obținute de până în prezent precum și experiența internațională argumentează necesitatea tranzitării la sistemul conservativ mai sunt încă un șir de probleme ce împiedică acest proces și care stagnează implementarea TCLS în Republica Moldova. Printre cele mai nuanțate sunt: (i) insuficiența cunoștințelor în aplicarea TCLS, (ii) factorul psihologic (iii) insuficiența specialiștilor capabili de a oferi asistență calitativă întreprinderilor care se află sau care doresc de a intra in faza de tranziție. Ca o soluție în depășirea problemelor nominalizate pot fi loturile demonstrative create de către UCIP-IFAD. Aici în condiții de câmp, de rând cu activitățile promoțional-didactice sunt organizate cercetați științifice și investigări care au menirea de a găsi soluții la problemele ce pot apărea în tehnologia conservativă, adaptând realizările internaționale la condițiile Republicii Moldova. Loturile demonstrative mai servesc și ca poligoane de depășire a barierei psihologice pentru agricultorii ce încă nu aplică tehnologia conservativă. Seminarele, instruirile și consultările ce au loc de rând cu demonstrațiile practice și utilizarea datelor obținute la fiecare lot fac ca agricultorii să conceapă, și să fie mult mai încrezuți în pasul ce urmează să-l facă.
Pentru anul 2015, UCIP-IFAD va continua suportul oferit loturilor demonstrative create anterior prin: asistență tehnică la producere, implementarea celor mai noi realizări din domeniu, școlarizarea specialiștilor din cadrul loturilor demonstrative, precum și oferirea asistenței a economico-financiare. Un rol important în acest proces îi va reveni prin Echipei de experți locali în responsabilitatea cărora va fi dezvoltarea loturilor demonstrative şi instruirea producătorilor agricoli ce practică sau intenționează să implementeze TCLS.
Sarcini şi responsabilităţi:
În baza unui concurs naţional, de către UCIP-IFAD va fi creată o echipă din doi experţi cu următoarele specializări: Expert/tehnolog în aplicarea TCLS, Expert în economie. În sarcina Echipei de Experţi va fi: asistenţa, consultanța şi monitorizarea loturilor demonstrative, ghidarea şi asistenţa producătorilor agricoli ce doresc de a trece de la agricultura tradiţională la agricultura conservativă şi petrecerea seminarelor de informare și instruire în domeniu nominalizat. Fiecare expert, pe domeniul în care va fi angajatva avea sarcini separate şi perioade de lucru bine determinate.
Locul de muncă:Experţii angajaţi de către UCIP-IFAD vor desfăşura activitatea de bază în gospodăriile unde sunt amplasate loturile demonstrative, acordând consultanța și asistența necesară în vederea obținerii celor mai bune performanțe, precum și în sălile de clasă în cazul seminarelor informaționale.
Cerinţe faţă de candidaţi:
Expert în aplicarea TCLS
- Cetăţean al Republicii Moldova.
- Licenţiat in agronomie, horticultură sau alte domenii relevante (avantaj vor avea candidaţii implicaţi la moment în activităţi ştiinţifice şi/sau didactice).
- Cel puţin 10 ani experienţă in domeniul agricol.
- Sa posede cunoştinţă profunde în domeniul aplicării tehnologiilor conservative de lucrare a solului.
- Să demonstreze prin acte confirmative participarea la instruiri internaţionale, schimb de experienţă şi conferinţe ştiinţifice în domeniul producerii culturilor agricole în baza tehnologiilor conservative, în ultimii trei ani.
- Să demonstreze prin acte confirmative experienţa în petrecere seminarelor, meselor rotunde, etc.
- Capacitatea de a lucra în echipă.
- Cunoştinţă profunde în Romană şi Rusă. Engleză este un avantaj.
Expert în domeniul economiei
- Cetăţean al Republicii Moldova;
- Licenţiat în economie, business şi administrare, şi alte specialităţi relevante (avantaj vor avea candidaţii implicaţi la moment în activităţi ştiinţifice şi/sau didactice);
- Cel puţin 10 ani experienţă de lucru in domeniul economiei agricole. (implicarea anterioară în proiecte agrare de succes va fi un avantaj considerabil);
- Cunoştinţă profunde în domeniul solicitat;
- Experienţă în elaborarea Planurilor de Afaceri în domeniul agricol;
- Bun cunoscător al domeniului agricol şi metodelor moderne de analiză al afacerilor agricole;
- Capacitatea de a lucra în echipă;
- Cunoştinţă profunde în Romană şi Rusă, Engleză fiind un avantaj:
Pentru mai multe detalii vedeti:
CONDIŢIILE DE PREZENTARE A OFERTELOR:
Oferta tehnica:
- Ofertantul va imprima 2 exemplare de documente conform listei indicate in acești Termeni de referință pentru participare la concurs.
- Fiecare exemplar de documente va fi sigilat in plicuri separate. Pe unul din plicuri se indica “Original” iar pe al doilea plic se indică “Copie”.
Oferta Financiară:
- Se imprimă in două exemplare, se sigilează în plicuri separate. Pe unul din plicuri se indica “Original” iar pe al doilea plic se indică “Copie”
- Plicul cu Oferta Tehnica “Original” și plicul cu Oferta Financiară “Original” se includ într-un plic comun cu inscripția “Original”.
- Plicul cu Oferta Tehnica “Copie” și plicul cu oferta Financiară “Copie” se includ într-un plic comun cu inscripția “Copie”.
- Plicul comun “Original” și plicul comun “Copie” se prezintă într-un plic unic.
- În obligativitate pe toate plicurile trebuie să fie indicat numele ofertantului, telefonul de contact, email, și denumirea concursului.
- Toate plicurile urmează să fie sigilate si stampilate/semnate.
-
Pachetul de documente, pe care se indică denumirea concursului şi posturii la care aplică, urmează să fie prezentat la adresa UCIP-IFAD: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de
10 februarie 2015, ora 12:0002 martie 2015, ora 10:00 .. Pachetul de documente va include Oferta Tehnica şi Oferta financiară - Întrebări, clarificări şi precizări la Termenii de Referinţă pot fi adresate la adresa electronică office@ifad.md