Antreprenorii din Soroca au fost familiarizați cu oportunitările de susținere prin intermediul Programelor IFAD

35 de producători agricoli, inclusiv elevi din ultimul an de studii la specialitățile din domeniul agricol din raionul Soroca, au fost familiarizați astăzi cu oportunitățile de suport antreprenorial pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor rurale prin intermediul asistenței financiare și tehnice oferită de Programele IFAD în R.Moldova.

Magdalena Rusnac-Frăsineanu, consultant pentru egalitate de gen și incluziune socială a accentuat faptul că persoanele cu spirit antreprenorial din domeniul agricol pot beneficia prin intermediul IFAD de granturi, credite cu porțiune de grant, asistență tehnică gratuită pentru pregătirea setului de acte pentru finanțare și pentru elaborarea planurilor de afaceri.

Directorul Colegiului Tehnic Agricol din Soroca, Constantin Nesterenco a subliniat importanța susținerii programelor IFAD pentru tinerii care vor să dezvolte afaceri agricole. “Crearea și dezvoltarea afacerilor sporesc numărul locurilor de muncă și reduc migrația tinerilor, contribuind la dezvoltarea comunităților rurale și la creșterea nivelului de trai. Datorită acestor oportunități, absolvenții noștri devin mai încrezători și competitivi pe piața muncii.”

În cadrul evenimentului au fost prezentate măsurile de ocupare a forței de muncă implementate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă care acordă, inclusiv, asistență și subvenții pentru persoanele interesate de deschiderea unei afaceri.
Totodată, au fost împărtășite experiențele unor antreprenori din raionul Soroca, care au reușit să-și dezvolte afaceri prospere.

Un compartiment aparte în cadrul discuțiilor a fost dedicat nutriției în contextul unei gastronomii sustenabile și ecodurabile. Aurica Chirsanova, șef Departament alimentație și nutriție din cadrul UTM a evidențiat necesitatea implementării de către lanțurile de producție agricolă și industria gastronomică a practicilor ecologice, inclusiv investiții în surse regenerabile de energie și utilizarea materialelor durabile pentru a asigura și promova în societate o alimentație sănătoasă. Totodată, experta în nutriție s-a referit la aspectele care înconjoară alimentația și cele care merg dincolo de nutriție: de la etică la estetică, de la origine la reciclarea resurselor, de la productivitate și beneficiu economic la echitatea de gen și reconcilierea familiei.