Termeni de referinţă:
Experți locali pentru prestarea serviciilor de asistenţă tehnică în implementarea principiilor Agriculturii Contractuale în domeniul întreținerii ovinelor
Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol (PSFRDBA), finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii şi implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă completă de servicii adecvate şi integrate financiar. O atenţie deosebită este atribuită dezvoltării şi implementării sistemelor eficiente de conlucrare între principalele verigi ale lanţului valoric cu implementarea tehnologiilor de ultima oră în domeniul agricol. În această ordine de idei, Agricultura Contractuală este privită ca o formă de lucru ce ar da posibilitate producătorilor, procesatorilor şi exportatorilor de a construi relaţii durabile de parteneriat direcţionate pentru eficientizarea participării în afacerile agricole pentru toţi participanţii lanţului valoric cu scopul obţinerii venitului maxim.
Justificarea scopului de lucru
Odată cu transformările ce au avut loc în sectorul zootehnic din R. Moldova după anii ’90, în ramura creșterii ovinelor și caprinelor a fost observat un regres ce s-a manifestat prin scăderea numerică a efectivului reproductiv cu circa 30 la sută, micșorarea productivității animalelor ca urmare a distrugerii sistemului de asigurare a fermelor cu material genetic valoros și mai cu seamă asigurarea cu reproducători necesari. Tot în aceasta perioadă sa făcut evidenta privind lipsa de mijloace financiare pentru dotarea fermelor și modernizarea fluxului tehnologic, ca rezultat al lipsei de încredere din partea finanțatorilor.
În perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2015, cu suportul UCIP-IFAD și a Federației Naționale a crescătorilor de ovine și caprine, în zonele centru-sud republicii, au fost identificate trei grupuri de lucru, în baza cărora, începând cu luna martie a anului 2015 vor fi implementate principiile Agriculturii Contractuale la creșterea ovinelor. Pentru fortificarea grupurilor create, UCIP-IFAD va angaja trei experți locali și un expert național, care pentru anul 2015, în baza unor planificări comune vor elabora și vor implementa formele și metodele de lucru în baza principiilor Agriculturii Contractuale, și care vor avea ca scop sporirea bunăstării proprietarilor fermelor de oi și respectiv a angajaților acestora.
Sarcini şi responsabilităţi:
EXPERT NAȚIONAL
În baza unui concurs național, de către UCIP-IFAD, pentru o perioadă de nouă luni, va fi selectat un expert național ce va avea ca sarcină:
- Elaborarea planului de lucru pentru experții locali.
- Coordonarea activităților experților locali
- Instruirea și înaintarea propunerilor pentru organizarea activităților informațional didactice în scopul sporirii performanței experților locali și apicultorilor ce fac parte din grupurile formate.
- Elaborarea curiumului de instruire a experților locali ce vor fi selectați.
- Elaborarea fișelor tehnologice pentru fiecare grup reieșind din produsele ovicole ce urmează a fi produse de fiecare grup în parte.
- Elaborarea rației de nutriție a animalelor în funcție de specificul zonei unde activează grupul.
- Elaborarea modelelor unice de registre și documente normative pentru fiecare grup și pentru fiecare membru în parte.
- Asistența experților locali în implementarea principiilor Agriculturii Contractuale.
- Inspectarea în comun cu experții locali a sectoarelor de producere. (fermelor ovicole)
- Implementarea mulsului mecanizat la fermele membrilor grupurilor create
- Familiarizarea și după caz asistența grupurilor și/sau a membrilor grupurilor create în construcția sau modernizarea liniilor de procesare a laptelui.
- Elaborarea și asistența în implementarea condițiilor tehnice unificate de producere a brânzei de oi.
- Monitorizarea volumului și calității asistenței oferite de experților locali pentru grupurile formate.
- Familiarizarea membrilor grupului și după caz facilitarea implementării tehnologiilor de ultima oră în domeniu.
- Asistența în formarea bazei de date a furnizorilor de input-uri.
- Asistența parțială în comercializarea produselor grupului.
Locul de muncă: Expertul național angajat de către UCIP-IFAD va desfăşura activitatea în:
Chișinău și în zonele de producere a membrilor grupurilor formate
Perioada de angajare: 23 februarie – 31 decembrie 2015
Timpul de lucru: max. 42 om/zile total
Amplasarea grupurilor de producători:
I grup: Cahul, Taraclia,Vulcănești
II grup: Cantemir
III grup Leova
Cerinţe faţă de candidaţi:
- Cetăţean al Republicii Moldova
- Licenţiat în zootehnie, biotehnologii, sau domenii similare.
- Cel puţin 10 ani experienţă in sectorul .
- Experiență în domeniul creșterii ovinelor și caprinelor
- Experiență în managementul agrar
- Să posede automobil personal.
- Cunoştinţă profunde în Romană şi Rusă. Engleză fiind un avantaj.
Pentru mai multe detalii vedeti:
Condiţiile de prezentare a pachetului de documente
- Pachetul de aplicare cu setul întreg de documente, urmează să fie depus în patru plicuri:
- Oferta tehnică (original);
- Oferta financiară (original);
- Oferta tehnică (copie);
- Oferta financiară (copie).
-
Toate patru plicuri semnate și sigilate vor fi depuse într-un plic comun, la fel semnat și sigilat pe care să fie indicat denumirea candidatului, persoana și telefon de contact, adresa de e-mail, denumirea concursului la care se aplică, după care pot fi prezentate la adresa UCIP-IFAD: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de
20 februarie 2015, ora 17:00.26 februarie 2015, ora 10:00 - Ofertele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit NUvor fi admise la concurs.
- Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de e-mail: office@ifad.md