Termeni de referință:
Pentru selectarea prestatorului/lor de servicii la elaborarea
proiectelor de execuție pentru reabilitarea și înființarea plantațiilor agroforestiere
Introducere
Programul Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI), finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (FGM) și implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă largă de servicii adecvate și integrate financiare. O atenție deosebită în cadrul Programului este atribuită dezvoltării și implementării tehnologiilor performante în domeniul agricol. În această ordine de idei, reabilitareaînvelișului vegetal și îmbunătățirea fertilității solurilor degradate pot contribui la sporirea rezilienței la schimbările climaterice a zonelor rurale, terenurilor și ecosistemelor agricole din Moldova. Reabilitarea habitatului ce a ieșit din circuitul agricol în urma degradării solului (perdelele forestiere de protecție) va spori productivitatea terenurilor și întreprinderilor agricole.
Justificare
Una dintre cele mai importante limitări în fața activității agricole din Moldova este clima semi-aridă, care se caracterizează prin cantități foarte variabile de precipitații atmosferice și temperaturii înalte în timpul verii. În agricultura din Moldova se folosește în cea mai mare parte tehnologia convențională de lucrare a solului și gestionare a culturilor agricole. Acestea nu mai sunt optime în ceea ce privește impactul asupra solului inclusiv fertilității în condiții semi-aride și fenomenului de combatere a eroziunii solului. Perdelele forestiere de protecție contribuie semnificativ la reducerea eroziunii solului și pierderii umidității din sol ceea ce duce la o producere durabilă. Îmbunătățește microclima dintr-o zonă protejată prin micșorarea evaporării apei din sol și plante. Totodată protejează culturile agricole de spulberarea florilor de către vânt, precum și reduce daunele provocate de particulele de nisip ce lovesc răsadul de plante cu viteză rezultând în sporirea productivității culturilor agricole. Reieșind din cele menționate mai sus, precum și din faptul că prin recunoașterea problemei ca fiind una semnificativă, UCIP-IFAD are ca obiectiv promovarea și implementarea bunelor practici de adaptare a ecosistemului prin reabilitarea perdelelor forestiere de protecție din terenurile scoase din circuitul agricol. Pentru atingerea acestor obiective cu suportul Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI) vor fi efectuate lucrări de reabilitare/înființare a plantațiilor agrosilvice și de protecție(perdelele forestiere de protecție a cîmpurilor, peredele forestiere de protecție a malurilor, fîșii de filtrare, fîșii bufer, plantații silvice, bariere vegetative antierozionale, fîșii limitrofe a vîlcelilor, îmbunătățiri funciare).
Sarcini și responsabilități
În baza acestui concurs național, va fi selectat prestator/ri de servicii, care pe parcursul următorilor 5 ani, va elabora documentația de proiectare la reabilitare/înființare a plantațiilor agrosilvice și de protecție a solului, pentru potențialii beneficiari(primării și întreprinderilor agricole din zonele agro-ecologice Nord, Centru și Sud a Republicii Moldova) de granturi din cadrul Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI).
Responsabilitatea Prestatorului de servicii:
- Identificarea Primăriilor și întreprinderilor agricole care dețin și doresc să reabiliteze și/sau înființeze noi suprafețe de perdele forestiere, plantații agrosilvice și de protecție a solului
- Informarea și facilitarea potențialilor beneficiari privind depunerea actelor la UCIP-IFAD pentru reabilitarea/înființarea perdelelor forestiere de protecție conform cerințelor înaintate de către UCIP-IFAD;
- Elaborarea și prezentarea către UCIP-IFAD a proiectului de execuție la reabilitare/înființare a suprafețelor de perdele forestiere, plantaților agrosilvice și de protecție a solului;
- Supravegherea de autor(drept de autor) la efectuarea lucrărilor de reabilitare/înființare a suprafețelor de perdele forestiere, plantaților agrosilvice și de protecție a solului.
- Participare la recepția lucrărilor de reabilitare/înființare a perdelelor forestiere reabilitare/înființare a suprafețelor de perdele forestiere, plantaților agrosilvice și de protecție a solului.
Cerințe generale față de Prestator/Ofertant:
- Persona juridică publică sau privată disponibilă să presteze servicii conform prezentului Termen de referință;
- Experiență în domeniul proiectării lucrărilor de execuție la reabilitarea/înființarea plantațiilor de perdele forestiere, plantaților agrosilvice, amenajării silvice, ameliorare a solurilor de cel puțin 5 ani;
Pentru mai multe detalii vedeti:
Condițiile de prezentare a pachetului de documente
- Pachetul de documente va includeOferta Tehnica (original și copie)și Oferta financiară (original și copie),fiecare sigilate în plicuri separate (total 4 plicuri)și toate împreună prezentate în plic comun, la fel sigilat. Pe plic va fi indicat denumirea ofertantului, persoana și telefon de contact, adresa de e-mail, denumirea concursului la care se aplică.
- Pachetul de documente, urmează să fie prezentat la adresa UCIP-IFAD: bd. Ştefan cel Mare și Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de 05 martie 2015, ora 17:00.
- Ofertele prezentate după expirarea termenului limită stabilit NUvor fi admise la concurs.