Efectele pozitive ale acordului de parteneriat dintre Asociația Fermierilor-Producători de Lapte și Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD

Asociația Fermierilor-Producători de Lapte (AFPL)  în colaborare cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) au organizat în perioada 25-29 iunie, curent, o vizită de studiu în cadrul expoziției  ”All-Holland Dairy Show” desfășurată în orașul Zwolle, Olanda.

În cadrul acordului de parteneriat stabilit între AFPL și UCIP IFAD pentru realizarea vizitei a fost stabilită cooperarea cu Cooperativa CRV-Olanda, care a fost receptivă și a oferit sprijin în elaborarea unei agende bine structurate vizând toate solicitările fermierilor producători de lapte din Moldova.

Vizitarea expoziției ”All-Holland Dairy Show” a avut drept scop informarea grupului de vizită privind performanțele genetice practicate în cele mai bune ferme din Olanda, prezentarea celor mai valoroase rase de bovine și alte aspecte ale activității unei ferme de bovine precum: nutriția, managementul unei ferme agricole, robotizarea și automatizarea proceselor tehnologice.

Membrii grupului au fost impresionați de informația acumulată în cadrul expoziției: prezentarea celor mai valoroși tauri, idei de mecanizare a fermei, tehnologii inovative de producere întru asigurarea creșterii productivității bovinelor, ca urmare toate know-how-urile i-a motivat pe fermierii noștri să preia bunele practici de creștere a bovinelor și să amelioreze fondul genetic din Republica Moldova după modelul olandez.

Pe lângă participarea la expoziție membrii grupului de producători de lapte și ceilalți participanți au vizitat șase ferme din diferite provincii olandeze unde au făcut cunoștință cu tradițiile, managementul aplicat și abordările moderne de gestionarea a fermelor. În perioada vizitei fermierii au reușit să se familiarizeze cu practicile omologilor olandezi din sectorul de producere a laptelui din diferite zone ale Olandei, iar transferul de cunoștințe va servi drept bază pentru creșterea și dezvoltarea pe termen lung a sectorului de producere a laptelui din R. Moldova.

De asemenea au fost stabilite parteneriate de colaborare cu Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, datorită prezenței unui reprezentat al Ministerului în grupul de vizită.

Scopul vizitei stabilit inițial a fost atins, membrii grupului de producători autohtoni au preluat experiența fermierilor olandezi privind metodele de ameliorare genetică și respectarea liniei genetice de bovine, cunoașterea detaliată a bazei genetice de performanță și capacitățile productive ale bovinelor însămânțate cu respectarea programului de ameliorare genetic din Olanda.

Un rezultat important, în urma vizitei, pentru dezvoltarea domeniului producătorilor de lapte va fi efectuarea în scurt timp a procesului de bonitare a circa 1500 bovine autohtone. În viitorul apropiat Asociația Fermierilor-Producători de Lapte urmează să beneficieze de accesul la softul de evidență genetică oferit de Cooperativă CRV-Olanda și elaborarea recomandărilor privind schemele genetice care urmează să fie utilizate pentru a corespunde standardelor internaționale, ceea ce va permite îmbunătățirea fondului genetic al animalelor autohtone.