Eveniment de amploare pentru promovarea sectorului agricol

La Moldexpo, săptămâna trecută s-au desfășurat expozițiile internaționale MOLDAGROTECH și  FARMER, a XXII-a ediție, în cadrul cărora au fost prezentate o diversitate largă de echipamente de recoltare, de pregătire a furajelor, utilaje pentru lucrarea solului post-recoltare și depozitare a culturilor, mașini de încărcare-descărcare, echipamente pentru servicii tehnice, piese de schimb, echipamente pentru creșterea animalelor și păsărilor de curte, dar și cele mai proaspete, gustoase și ecologice legume, fructe, precum și puieți, răsaduri direct de la producător.

Una dintre cele mai vizitate și interactive zone a fost expoziția la aer liber a taurinelor. Autorii acestei frumoase inițiative, apreciate la justa valoare de vizitatori, în special de către copii, au fost membrii  Asociației Fermierilor-Producători de Lapte (AFPL). Ei au amenajat locul de stabulație a animalelor, le-au transportat la fața locului, au recreat o zonă unde fiecare vizitator a resimțit atmosfera unei ferme și a avut ocazia să interacționeze cu taurinele .

Dat fiind că expoziția este destinată dezvoltării agriculturii din Moldova, promovării produselor autohtone și străine, Asociația Fermierilor-Producători de Lapte a avut grijă de aspectul inovativ, prezentând pentru prima dată o rasă nouă de animale, și anume „bivolul românesc”. Animalele au fost “studiate” de către vizitatori și  specialiști în domeniul zootehniei și veterinăriei, care au adresat numeroase întrebări membrilor acestei uniuni de profesioniști în creșterea și îngrijirea animalelor. Membrii Asociației au răspuns detaliat la întrebări, convingându-i pe cei, care manifestau interes pentru bivolul românesc, că este un animal de perspectivă și ar aduce beneficii sigure, celor, care ar fonda o fermă de animale.

Concomitent, membrii Asociației le-au vorbit celor cointeresați și despre avantajele asocierii, despre grupurile de producători, care formează această uniune și despre programul de activitate. Alte subiecte la care îngrijitorii de animale, aflați la început de cale,  căutau răspunsuri au fost avantajele utilizării însămânțărilor artificiale pentru ameliorarea șeptelurilor, în vederea creșterii producției de lapte, care generează venituri mai mari crescătorilor cu cheltuieli de producție reduse, procesele de creștere a vacilor, care sunt rasele noi din import, dar și problemele existente la fermele zootehnice din republică.

Nu au rămas fără atenție nici copiii. Organizatorii din cadrul AFPL, au improvizat pentru ei un teren de joacă, unde copiii au avut parte și de un program distractiv interacționând cu animalele expuse.

Prezența Asociației, susținute de UCIP IFAD, a fost apreciată de către organizatorii expoziției, membrii AFPL fiind premiați de către organizatori, cu diplome de apreciere.

sursa: www.gazetasatelor.md