Arcadie Bold: Secretul succesului este în dorința de a rămâne acasă și de a avea un post de muncă

Arcadie Bold, este un antreprenor ambițios din satul Corlăteni, raionul Râșcani, care a sfidat toate regulile și și-a creat o afacere frumoasă acasă din dorința nobilă de a-i ajuta pe frații săi și rudele sale, astfel ca aceștia să nu fie nevoiți să meargă peste hotare.

A muncit mai mulți ani în Federația Rusă, unde a învățat multe lucruri, dar și a pus bazele viitoarei afaceri.

Am lucrat peste hotare, în Rusia vreo 7 ani, montam foaie de faianță. În ultimul an, am lucrat la o uzină ce producea vanadiu. Acolo am montat pentru prima dată ferestre din PVC. Cunoșteam ce înseamnă să confecționezi uși și ferestre, pentru că împreună cu tatăl meu am lucrat la o tâmplărie din lemn, doar că lemnul se deosebește foarte mult de metal. Pentru un tâmplar care lucrează cu lemnul, metalul este ceva foarte simplu. După ce am primit salariu pentru montarea ferestrelor PVC m-am gândit că poate ar fi cazul să încerc producerea ferestrelor, acasă”.

Cei drept dorința lui nu a fost înțeleasă și susținută, cei ma mulți îi spuneau că nu o să reușească și că o să piardă timpul.

Toți cei cărora le povesteam cu entuziasm cu ce doresc să mă ocup îmi spuneau că este o mare prostie, pentru că nimeni nu avea atunci de lucru și situația era destul de complicată”.

Arcadie Bold, totuși a riscat pentru că nu avea o altă soluție mai bună.

Așa a apărut ideea deschiderii propriei afaceri și am decis să rămân acasă, cu atât mai mult cu cât reușisem să adun bani și să-mi procur un apartament. Dar, cel mai important era faptul că simțeam că nu mai vreau să plec peste hotare. Pentru a realiza ceea ce avem în gând am fost nevoit să vând apartamentul și să revin în satul de baștină ca să-mi construiesc o casă. O parte din bani i-am investit în construcția casei, iar cu o altă parte de bani am cumpărat un microbuz și am continuat să caut cum să-mi deschid propriul atelier”.

Acum se mândrește cu câte a reușit să realizeze, deși recunoaște că orice început este destul de complicat și el s-a confruntat cu mai multe probleme pe care le-a soluționat treptat și sigur.

Acum mă mândresc cu faptul că mă ocup cu producerea ferestrelor (articole) din PVC. Am început afacerea în anul 2009, atunci când s-a declanșat criza. Dar până a pune toate lucrurile la locul lor m-am angajat dealer la o companie, care deja lucra cu ferestrele PVC. Așa am învățat cum se fac corect vânzările, cum se montează articolele. Un rol decisiv a fost atunci când mi-au acordat o încăpere și mi-au dat posibilitatea să lucrez singur. În următoarele 2 luni, știam totul despre activitatea aceasta, cunoșteam feroneria pe de rost. Astfel, pe parcursul a jumătate de an știam totul despre afacere și am înțeles că trebuie să-mi deschid propriul atelier”.

Primul atelier l-a construit acasă, alături de casa care era la fel în construcție. Era un atelier destul de mic, dar era a lui.

Mi-am cumpărat utilaj și eram destul de mulțumit că reușisem. Am procurat utilajul din Republica Moldova și consider că la un preț destul de avantajos, chiar dacă inițial mi se spunea că costă foarte mult”.

Tot atunci a aflat și despre Programele UCIP IFAD de la reprezentantul băncii cu care lucra.

Aceasta mi-a spus că există un credit cu porțiune de grant și m-a îndemnat să-l accesez. Între timp, reușisem să mă extind și să trec într-o clădire cu mult mai mare decât atelierul inițial. Atunci când am participat la concursul de la UCIP IFAD, producerea era semi-automată. Dispuneam de un debitator, utilaj de sudare manual. Cu banii pe care i-am accesat de la UCIP IFAD am procurat un utilaj de debitat și utilaj de sudat la 2 capuri. Am decis să procurăm și un aparat de sudat la 4 capete automat, dar și alte utilaje automate, moderne”.

La moment, activează într-un spațiu destul de mare și speră că până în toamnă să construiască până să ajungă la 2700 m2.

Totodată, lucrăm asupra elaborării unui site modern, în 7 limbi, cu toate produsele detaliat. În anul curent, am mai achiziționat un robot care reprezintă centrul de prelucrare”.

Are 40 de angajați și nu se oprește aici, are planuri mari și muncește pentru a le realiza.

Secretul succesului este ceva foarte simplu. În primul rând, am avut o dorință foarte mare de a rămâne acasă și de a avea un post de muncă. Totodată, având experiența muncii peste hotare mi-am dorit să-i ajut pe frații și părinții mei ca ei să nu fie nevoiți să plece”.