**Extins 26.06.2015**Selectarea prestatorului de servicii pentru elaborarea ghidului practic pentru întocmirea Planului de cheltuieli la ameliorarea/înființarea învelișurilor de ierburi

Număr PRRECI/15/26
Categorie GEF
Data lansării 12 mai 2015 10:00
Data de încheiere 26 iun 2015 10:00
Selectarea prestatorului de servicii pentru elaborarea ghidului practic pentru întocmirea Planului de cheltuieli la ameliorarea/înființarea învelișurilor de ierburi

Introducere
Programul Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI), finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (FGM) și implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă largă de servicii adecvate și integrate financiare. O atenție deosebită în cadrul Programului este atribuită dezvoltării și implementării tehnologiilor performante în domeniul agricol. În această ordine de idei, reabilitarea învelișului vegetal și îmbunătățirea fertilității solurilor degradate pot contribui la sporirea rezilienței la schimbările climaterice a zonelor rurale, terenurilor și ecosistemelor agricole din Moldova. Reabilitarea habitatului ce a ieșit din circuitul agricol în urma degradării solului (plantații forestiere de protecție) va spori productivitatea terenurilor și întreprinderilor agricole.

Justificare
În cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI) pe parcursul următorilor 5 ani UCIP-IFAD va acorda suport financiar de cel mult 700$/ha pentru lucrările de ameliorare și/sau înființare a învelișurilor de ierburi pe terenurile publice și private, situate preponderent în raioanele din centrul și sudul Republicii Moldova. În cadrul proiectului se preconizează de a oferi suport financiar Autorităților Publice Locale (Primării) și întreprinderilor agricole pe o suprafață totală de cel puțin 200 ha. Numărul de Primării și întreprinderi private care vor beneficia în urma suporturilor financiare acordate de UCIP-IFAD se estimează a fi de aproximativ 50 beneficiari. Potențialii beneficiari de grant vor fi solicitați sa prezinte un set de documente, care va include și Planul de cheltuieli pentru proiectul înaintat la concurs. UCIP-IFAD, pentru acordarea unui suport metodologic, potențialilor beneficiari, la întocmirea Planului de cheltuieli pentru ameliorarea/înființarea învelișurilor de ierburi intenționează să elaboreze un Ghid practic și un model de Plan de cheltuieli care va fi pus la dispoziția producătorilor agricoli, pentru a ușura procesul de întocmire a Planului de cheltuieli.
În baza unui concurs național, UCIP-IFAD va selecta un prestator de servicii pentru elaborarea unui Ghid practic pentru întocmirea Planului de cheltuieli la ameliorarea/înființarea învelișurilor de ierburi (înierbarea viilor, livezilor și terenurilor degradate, ameliorarea pășunilor și finețurilor (amenajament pastoral), cultivarea culturilor intercalate în rânduri și benzi, crearea fâșiilor de filtrare în jurul bazinelor de apă, crearea benzilor de protecție de-a lungul terenurilor arabile, înierbarea teraselor).

Sarcini și responsabilități
Cerințele față de Ghidul practic:
1. Ghidul practic este destinat pentru utilizatorii din mediul rural, care practică activitate agricolă și intenționează să întreprindă măsuri de combatere a eroziunii solului prin ameliorarea/înființarea învelișurilor de ierburi in cadrul fermei agricole sau pe terenurile de pășunat aflate în gestiunea Autorităților Publice locale.
2. Va include aspecte generale despre eroziunea solului in cadrul fermei, informații despre zonele, câmpurile, solele cele mai erodate și supuse sever eroziunii, tipurile de eroziune a solului în cadrul fermei, cauzele principale ale eroziunii, pagubele si consecințele de mediu, sociale și economice ale eroziunii solului, principalele măsuri de prevenire și combatere a eroziunii solului;
3. Va include descrierea si indicarea tipurilor de învelișuri de ierburi care sunt reprezentative ca măsură de prevenire și combatere a eroziunii pentru culturile de câmp și plantațiile multianuale (grâu, porumb, plantații de vii si livezi, bazine de acumulare a apei etc.) luându-se in considerație relieful si gradul de înclinare a pantei;
4. Va include descrierea tehnologiei de însămânțare/plantare și recomandările practice de întreținere a fiecărui tip de înveliș de iarbă cu includerea: denumirea culturii agricole, denumirea învelișului de iarbă, denumirea științifica si populara a speciilor de plante utilizate (soiuri de ierburi si arbuști rezistente la seceta), pregătirea terenului, perioada de însămânțare sau plantare, norma de însămânțare/plantare, perioadele și fazele de aplicare a fertilizanților si produselor de uz fitosanitar, norma de consum a fertilizanților si produselor de uz fitosanitar, utilajul și echipamentul agricol necesar pentru fiecare lucrare etc.
5. Va include informație despre: structura Planului de cheltuieli la ameliorarea/înființarea învelișurilor de ierburi, instrucțiuni, recomandări, specificări, baze de date, și norme de consum de inputuri, etc. care pot fi folosite la întocmirea Planului de cheltuieli la ameliorarea/înființarea învelișurilor de ierburi.
6. Va include explicații, îndrumări practice și ghidare la elaborarea fiecărui capitol a Planului de cheltuieli.
7. Va include în anexe un model de Plan de cheltuieli la ameliorarea 3 ha de învelișuri de ierburi pentru pășunat – amenajament pastoral (cel mult 10 pag).
8. Va include în anexe un model de Plan de cheltuieli la înființarea 2 ha de de învelișuri de ierburi în livadă intensivă(cel mult 10 pag).
9. Va include în anexe un model de Plan de cheltuieli la cultivarea culturilor intercalate pe o suprafață de 2 ha(cel mult 10 pag).
10. Va include anexe, scheme, hărți, schițe, poze, și orice altă informație relevantă;
11. Ghidul practic, fără anexe, va conține cel mult 30 pagini,
12. Va fi elaborat în limba Română și Rusă.

Condițiile de prezentare a pachetului de documente

  • Pachetul de aplicare cu setul întreg de documente, urmează să fie depus în patru plicuri:

1. Oferta tehnică (original),
2. Oferta financiară (original),
3. Oferta tehnică (copie),
4. Oferta financiară (copie).

  • Toate patru plicuri semnate/sigilate pe care să fie indicat ofertantul, denumirea concursului la care se aplică după care vor fi depuse într-un plic comun, la fel semnat/sigilat pe care să fie indicat ofertantul, persoana de contact, telefon, email, denumirea concursului la care se aplică, după care pot fi prezentate la adresa UCIP-IFAD: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de 05 iunie 2015, ora 10:00. 26 iunie 2015, ora 10:00.
  • Ofertele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la Concurs.
  • Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de email: office@ifad.md

Pentru mai multe detalii vedeti:

Termeni de Referință


Informații adiționale:
UCIP-IFAD este în drept de a anula licitația în orice etapă de concurs din motivul imposibilității acoperirii financiare ori din motiv de necorespundere a ofertelor la cerințele stabilite în documentele de licitație sau alte motive justificate.